У Євросоюзі хочуть заборонити 90% видів мікропластику

Європейське хімічне агентство ECHA запропонувало новий закон, який передбачає заборону 90% мікропластику, що використовується в Європі.

Щороку Європа випускає у навколишнє середовище шість разів більше мікропластику, ніж «Великий Тихоокеанський острів сміття» – еквівалент 10 млрд. пластикових пляшок

Документ заборонить використовувати мікропластик у тих випадках, якщо він слугує просто для збільшення прибутку або якщо його можна замінити більш екологічною альтернативою.

Якщо Євросоюз прийме цей закон, в наступні 20 років кількість пластикових частинок, що потрапляють у навколишнє середовище, скоротиться на 4,4 млн тонн.

Запровадження такої заборони передбачає де що тривалу пдготовку. Спочатку агентство протягом 15 місяців збере наукове обгрунтування для заборони. Потім звіт передадуть до Єврокомісії, яка за 3 місяці повинна розглянути і підготувати законопроект. І навіть у разі прийняття цього закону пройде до 8 місяців, перш ніж він набуде чинності.

«Мікропластик все більше занепокоює з огляду на низку прав людини. Заходи, запропоновані ECHA, необхідні для того, щоб забезпечити те, щоб нинішні і майбутні покоління могли користуватися тим, що є їхніми правами людини: чисте, здорове і стійке середовище», зазначив Баскут Тунчак, спеціальний доповідач ООН з небезпечних речовин і відходів, сказав:

Екологи вважають розробку законопроекту позитивним кроком. Він істотно обмежить забруднення, яке загрожує не тільки морським екосистемам, а й здоров’ю людей.

Не пропустіть:  Європарламент пропонує заборонити одноразовий пластик

Велика Британія в минулому році наклала більш обмежену заборону на пластикові мікрокульки в косметиці та засобах особистої гігієни, орієнтовані на такі предмети, як піна для гоління, зубна паста та гель для душу.

Нагадаємо, у жовтні Європейський Парламент ухвалив заборону на низку пластикових продуктів одноразового використання, серед яких – одноразовий посуд, пакети, мішалки для напоїв, пластикові палички для повітряних кульок, ватні палички.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir