Уряд схвалив Концепцію запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні

Концепція впровадження та розвитку ринку “зелених” облігацій передбачає розробку керівництва та національних стандартів, запровадження акредитації незалежних оцінювачів, розробку системи пільг та стимулів на ринку, запровадження механізмів залучення зацікавлених сторін.

Кабінет міністрів схвалив Концепцію на засіданні у середу, йдеться у повідомленні на сайті Міністерства енергетики.

“Запровадження ринку “зелених” облігацій в Україні сприятиме залученню фінансування в проєкти альтернативної енергетики, енергоефективності, інші “зелені” проєкти; зменшенню споживання паливно-енергетичних ресурсів та скороченню викидів парникових газів; покращенню інвестиційної привабливості, ділового клімату та конкурентоспроможності країни”, – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Мета концепції: визначення напрямків, завдань і строків формування державної політики запровадження ринку зелених облігацій, що дозволить залучати фінансування в проекти екологічного спрямування, а також утворить правові та інституційні передумови для розвитку такого ринку в Україні, підвищення його інвестиційної привабливості, йдеться у повідомленні.

Окрім того, проєкт Концепції передбачає: 

  • встановлення таксономії, відповідних міжнародним правил та стимулів для ринку зелених облігацій; підвищення обізнаності щодо запровадження ринку зелених облігацій;
  • впорядкування ринку незалежних оцінювачів та верифікаторів зелених облігацій;
  • налагодження співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, фондами;
  • підготовку і реалізацію експертиментальних проектів з випуску зелених облігацій різними категоріями емітентів;
  • залучення міжнародних банків розвитку до інвестування в зелені облігації України;
  • створення реєстру проектів національного значення, для реалізації яких можуть бути здійснені емісії суверенних зелених облігацій;
  • створення сприятливих умов для залучення фінансування на ринок (державні цільові програми, просування на зовнішніх ринках капіталу).
Не пропустіть:  ДАЕЕУ розглядає зелені облігації для фінансування енергоефективних заходів

За експертними оцінками, потенціал ринку “зеленого” фінансування в Україні до 2030 року оцінюється у $73 млрд. З них майже половина, $36 млрд, потенціал ринку “зелених” облігацій.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir