Україна може використати свопи для відновлення довкілля після війни – Dixi Group

Наразі країна потерпає від військових дій рф, але при відбудові після війни питання довкілля буде особливо актуальним, з огляду на те, якої шкоди воно зазнало, зокрема, і на майданчиках АЕС.

Ukraine Russia War Environmental Impacts - Burning City
Фото: Emilio Morenatti/AP

Пріоритетом України найближчим часом у розрізі повномасштабного вторгнення рф буде планування післявоєнного відновлення зруйнованих міст та населених пунктів разом із цивільною та промисловою інфраструктурою.

Аналітики громадської організації DiXi Group у дослідженні “Аналіз світового досвіду використання боргу та пов’язаних фінансових інструментів для цілей кліматичного фінансування” розглянули можливості використання фінансового інструменту “борговий своп” у відновленні України з урахуванням захисту довкілля.

Експерти дійшли висновку, що боргові свопи мають розглядатися Україною у широкому контексті та стати допоміжним інструментом управління державним боргом, адже на фоні післявоєнної відбудови захист довкілля не матиме таких пріоритетів, як в довоєнний період. Разом із тим, саме ця прогалина може бути покрита свопами, в той час як інші потреби фінансуватимуться державним бюджетом та за рахунок фінансової допомоги інших держав та міжнародних організацій.

“Через надання позик на відбудову відповідно збільшуватиметься державний борг України кожного наступного року, а свопи це гарна можливість зменшити його обсяги. Отже, незалежно від обраної моделі використання цього фінансового інструменту обмін боргів на довкілля є гарною світовою практикою, яка дозволить покращити стан макрофінансової системи України та одночасно подбати про довкілля, яке зазнаватиме та вже зазнає шкоди від військових дій, та не має на даний час фінансових ресурсів на відновлення”, зазначили експерти.

Як інструмент фінансування, боргові свопи (від англ. swap – обмін, заміна), або угоди про обмін активів, процентних виплат, процентних ставок тощо, з метою оптимізації структури капіталу і отримання додаткового доходу, мали велику популярність у 1990-х роках, але трохи згодом ця тенденція у їх використанні сповільнилась, що пов’язувалось з вищими цінами боргів на вторинних ринках і меншою кількістю країн, які могли отримати вигоду від схем списання або реструктуризації боргу. Втім в останні роки дискусія до використання боргових свопів знову відновилась у контексті досягнення Цілей сталого розвитку ООН країнами, обтяженими боргом та його обслуговуванням.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  ООН не зніматиме з порядку денного питання погіршення стану довкілля через військові конфлікти

Post Author: ecoprostir