Для впровадження закону “Про енергоефективності” потрібно понад 40 актів – ДАЕЕ

У рамках імплементації Закону України «Про енергетичну ефективність» заплановано розробку понад 40 підзаконних актів.

Про це повідомив директор Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Володимир Бучик на засіданні Секторальної робочої групи «Енергоефективні будівлі та реформи централізованого теплопостачання», проведеному під егідою GIZ, повідомляє прес-служба агентства.

Держенергоефективності у співпраці з проєктом GIZ працює над створенням бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель ЦОВВ, запровадження систем енергоменеджменту та поширення енергетичного аудиту. 

Важливим пріоритетом у роботі Агентства є впровадження системи енергетичного маркування та встановлення вимог до екодизайну енергоспоживчої продукції відповідно до оновленого законодавства ЄС. Наразі прийнято 15 технічних регламентів з маркування та 24 з екодизайну. До 2023 року запланована розробка та прийняття ще 20 технічних регламентів.

Окрім цього, Держенергоефективності розроблено проєкт Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року, яким передбачається встановлення національної цілі з енергоефективності та заходів із її досягнення. Наразі проєкт акта повторно внесено на розгляд Уряду та очікується його прийняття.

Не пропустіть:  Україна співпрацюватиме з Китаєм у сферах енергоефективності та “чистої” енергії

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо розвитку високоефективної когенерації, який є одним із кроків щодо імплементації вимог Директиви 2012/27/ЄС. Законопроєкт прийнято в першому читанні за основу. Наразі здійснюється підготовка щодо винесення його на друге читання.

У найближчій перспективі планується розробка підзаконних нормативно-правових актів:

  • порядок видачі гарантії походження електричної енергії, яка вироблена високоефективною когенерацією, та порядок ведення реєстру гарантій походження електричної енергії;
  • порядок проведення кваліфікації високоефективної когенераційної установки.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir