Опублікований закон про системи зберігання енергії

Системи накопичення енергії за 10 років подешевшали майже вдвічі —  Держенергоефективності | Українська Енергетика

Україна запроваджує діяльність установок зберігання енергії та їхніх операторів. Закон №2046-IX від 15 лютого 2022 року про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії опублікований у газеті “Голос України” від 16 квітня 2022 року та набуває чинності за два місяці після публікації, передає Українська Енергетика.

Зберігання енергії – це діяльність, пов’язана з відбором електроенергії з метою відкладення її кінцевого використання на момент пізніший, ніж коли вона була вироблена. До зберігання також відноситься перетворення електроенергії в інший вид енергії, в якому вона може зберігатися, та подальше перетворення в електроенергію з метою її відпуску в систему передачі, систему розподілу, мережу електростанції або мережі споживача.

Оператор установки зберігання енергії є учасником ринку електроенергії. Ним може бути фізична чи юридична особа, за винятком гідроакумулюючих станцій, яка займається збереженням енергії з метою її продажу та/або надання допоміжних послуг та послуг балансування.

Діяльність із зберігання енергії віднесена до ліцензованих видів діяльності, за певними винятками. Зокрема, виробник е/е, в тому числі ВДЕ-генерація, має право використовувати установку зберігання енергії без ліцензії за умови відбору нею е/е саме цього виробника і якщо сумарна потужність відпуску ним е/е у будь-який час не перевищує передбачену ліцензією потужність.

Не пропустіть:  Україна в серпні збільшила використання «зеленої» енергії вдвічі

Крім того, просьюмери мають право на встановлення системи зберігання енергії, якщо вона не відпускає е/е в ОЕС або мережі інших суб’єктів господарювання. Діяльність з надання послуг з зарядки електромобілів також віднесена до споживання.

Відповідно до закону, плата за послуги з передачі, диспетчеризації та розподілу е/е з оператора установки стягується за різницю між відібраним та відпущеним установкою обсягами електроенергії.

Оператор системи передачі та оператори систем розподілу можуть мати установки зберігання енергії тільки тоді, якщо вони є повністю інтегрованими елементами мережі операторів, а регулятор надав на це свою згоду. Якщо ВДЕ-генерація має установку зберігання енергії, то обсяг невідпущеної в результаті команд оператора системи передачі на зниження навантаження зменшується на обсяг відібраної е/е установкою протягом часу надання такої послуги.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir