У Дніпрі виявлені заборонені пестициди, антидепресанти та важкі метали – дослідження

У басейні Дніпра взяли  проби води у 27 точках, риби – у 5. Проаналізували 2200 речовин на вміст 67 тис. забрудників. Найбрудніші точки знаходяться в зоні впливу скиду стічних вод комунальних підприємств. У результаті досліджень, у басейні Дніпра виявлені пестициди, фармпрепарати та важкі метали.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський під час презентації нових даних про якість вод у басейні Дніпра.

«Скринінг речовин-забрудників басейну Дніпра дає нам повну картину, в якому стані перебуває головна водна артерія країни. У воді знайдені пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали, концентрації яких часто перевищують екологічні стандарти якості ЄС», – зазначив Абрамовський.

За результатами дослідження сформований перелік специфічних речовин для басейну Дніпра, що включає 21 показник. Ці дані увійдуть в програму моніторингу поверхневих вод. Вимірювання показників здійснюватиме лабораторія моніторингу вод Північного регіону в м. Вишгород.

Результати скринінгу показали наявність у воді пестицидів та агрохімікатів, які заборонені ще у 60-х роках ХХ століття. Це свідчить про порушення правил їх зберігання та використання.

 «Вода є життєво важливою в умовах зміни клімату, функціонування екосистем та здоров’я людини. Наш економічний розвиток теж залежить від води. Україна взяла на себе зобов’язання впровадити шість директив ЄС у водному секторі. Європейський Союз продовжить надавати підтримку Україні та іншим державам Східного Партнерства у впровадженні реформ у водному секторі заради людей та довкілля», – відмітила керівниця відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні Клое Алліо.

Заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайло Хорєв порівняв результати скринінгу забруднюючих речовин у трьох найбільших річкових басейнах України. Вони показали, що спільні проблеми мають Дніпро, Дністер та Сіверський Донець. Це забруднення пестицидами, фармацевтичними препаратами та важкими металами – перевищення концентрацій міді і цинку.

Не пропустіть:  Зміна клімату, ресурси та відходи - Міндовкілля озвучило пріоритети до кінця 2021

Скринінги речовин-забрудників у річкових басейнах Дністра та Дону проведено за підтримки Координатора проєктів ОБСЄ та Глобального екологічного фонду в Україні.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir