Мінекономіки працює над запровадженням “зелених” закупівель

Мінекономіки спільно з ЮНЕП реалізує проект зі зміцнення спроможності України щодо сталих публічних закупівель та екологічного маркування.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, цитує Урядовий портал.

Нещодавно був також затверджений проект Світового Банку “Розвиток зелених державних закупівель в Україні”. В рамках проекту планується розробити методологію зелених публічних закупівель, проведення консультацій з замовниками та централізованими закупівельними організаціями, створення Інтернет-платформи для навчання замовників.

“Впровадження зелених закупівель як інструменту політики дозволить Україні досягати ключових економічних цілей, створюючи попит на інноваційні продукти, послуги та товари, які мають найменший вплив на навколишнє середовище протягом усього їх життєвого циклу”, – сказав міністр економіки Ігор Петрашко.

Сталі закупівлі – ефективні закупівлі товарів, робіт або послуг з поліпшеними екологічними характеристиками та з урахуванням вартості предмету закупівлі протягом його життєвого циклу. Тобто це сучасний європейський підхід до здійснення закупівель, що включає:

  • зелені публічні закупівлі;
  • застосування нецінових критеріїв оцінки пропозицій учасників закупівель;
  • оцінку товару за вартістю “життєвого циклу”.

“Наразі в Україні вже діє сформована система публічних закупівель. Проте впровадження сталих публічних закупівель допоможе не лише заощаджувати державні ресурси, але й одночасно досягти більш масштабних цілей: інвестиційна привабливість, збільшення експорту, лояльність іноземних ринків та зелена економіка”, – зазначив Петрашко.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir