У Євросоюзі вловлюватимуть 5 млн тонн CO2 на рік – Bloomberg

Європейський союз має намір видаляти з атмосфери Землі 5 млн тонн вуглекислого газу на рік до кінця поточного десятиліття для планового досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

уловлювання СО2

Про це пише GreenDeal з посиланням на Bloomberg, у розпорядженні якого опинився текст відповідного законопроекту Єврокомісії.

«Для масштабування рішень уловлювання СО2 у сільському господарстві та промисловості Єврокомісія працює над тим, щоб виробити законопроект на 2022 рік з метою затвердження нормативної бази обліку та сертифікації уловленого СО2», — зазначає Bloomberg із посиланням на законопроект.

За інформацією агентства, Брюссель має намір подати законопроект 14 грудня поточного року.

Водночас журналісти вказують: хоча щорічний обсяг скорочення в еквіваленті 5 млн. тонн СО2 – досить невелика частка сукупних викидів ЄС (3,5 млрд. тонн на рік) – такий крок підштовхне до використання технологій уловлювання СО2 як ключових у боротьбі зі зміною клімату. якщо вдасться їх застосовувати в широких масштабах.

Як повідомлялося, у вересні швейцарський стартап Climeworks AG запустив чотири найбільші у світі установки для вловлювання двоокису вуглецю в одному з геотермальних парків південної Ісландії. За даними Climeworks, установки здатні вилучати з атмосфери 4 тис. тонн СО2 на рік, що дорівнює викидам близько 800 бензинових автомобілів.

Технологічне рішення з уловлювання СО2, що пропонується Climeworks в Ісландії, фільтрує двоокис вуглецю з повітря з використанням геотермальної енергії. Уловлений вуглець потім відправляється на постійне зберігання до довколишніх шарів гірських порід. Він розчиняється у воді і закачується глибоко під землю, де природно вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів, таким чином, CO2 перетворюється на камінь.

Така технологія, що називається «прямим уловлюванням», в даний час вважається однією з передових у сфері уловлювання парникових газів. З її допомогою витягнутий із повітря CO2 можна зберігати тисячі років.

У цьому дана технологія дозволяє створювати «вуглецеві заліки», тобто. залікові одиниці за вилучений з повітря СО2 або скорочення викидів, що купуються як компаніями, так і фізособами, що бажають скоротити свій вуглецевий слід.

Якщо компанія не може скоротити викиди СО2 за допомогою більш досконалих технологій або ефективнішого управління, вона може «передати на аутсорсинг» скорочення викидів, купуючи вуглецеві заліки. Компанія таким чином оплачує скорочення викидів або вловлювання СО2 в інших місцях, компенсуючи власними викидами.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir