Найгарячіше десятиліття: нові прогнози щодо кліматичних змін

Якщо прогноз на цей рік здійсниться, то це означатиме, що декада з 2014 по 2023 роки буде найгарячішою з коли-небудь зафіксованих. Дослідження припускає, що потепління ймовірно буде найвищим у північних середніх широтах, а також поблизу Арктики.

Про це йдеться у новому десятирічному прогнозі, щодо можливого коливання температур протягом наступних кількох років.

Отримані результати показують, що за період з листопада 2018 по жовтень 2023 року середне глобальне підвищення температури може сягнути від 1.03°C до 1.57°C. Це показано на графіку нижче, де блакитним затіненням зображено діапазон очікуваного підвищення температури за цей період, у порівнянні з температурами в «доіндустріальний період» (1850-1990 роки). Чорним кольором на графіку зображено фактичне підвищення температури з 1960 по 2018 роки. Якщо прогноз на 2019 рік справдиться, то це означатиме, що період з 2014 по 2023 роки стане найгарячішим з усіх раніше зафіксованих.

Підвищення температур є наслідком того, що світ продовжує стрімко вивільняти парникові гази, стверджують автори. Проте, не слід робити завчасних висновків щодо провалу Паризької кліматичної угоди.

“Міжнародні цільові показники – це глобальні температури, які зазвичай усереднюються протягом 30 років. Отже, перевищення 1,5°C за один рік не означає, що ціль Паризької угоди “1.5°C” була порушена і може бути відкинута. Насправді, це саме те, чого ми очікуємо, коли наближаємось до границі глобального потепління 1.5°C”, – зазначають у дослідженні.

“Інший важливий нюанс, полягає в тому, що цілі Паризької угоди стосуються тільки глобального потепління, яке викликає людина, а новий прогноз досліджує вплив як людських, так і природних факторів”, – говорить професор Пірс Форстер, директор Міжнародного центру клімату м. Прістлі в Університеті Лідса.

Хоча новий прогноз не стверджує, що людству не вдасться обмежити глобальне потепління до 1.5°C, він чудово ілюструє “перші дзвоники” щодо загроз серйозних кліматичних змін.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir