За останні півстоліття кількість стихійних лих збільшилася в п’ять разів – звіт ООН

За останні півстоліття кількість стихійних лих збільшилася в п’ять разів. Сьогодні посухи, повені і пожежі завдають більший економічний збиток, ніж раніше, проте, завдяки використанню досконалих методів завчасного попередження про небезпеку, вони стали забирати менше життів.

Фото Unsplash / Ф.Джонс

Про це йдеться в новому звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО). В останні 50 років в середньому кожен день відбувалося одне стихійне лихо, викликане небезпечним метеорологічним, кліматичним або гідрологічним явищем. Ці природні катастрофи оберталися загибеллю 115 осіб в день і щоденним збитком в розмірі 202 мільйонів доларів.

Нова доповідь – свого роду атлас показників смертності та економічних втрат в результаті екстремальних метеорологічних, кліматичних і гідрологічних явищ в період з 1970-го по 2019-й роки. За цей час в світі відбулося понад 11 тисяч подібних стихійних лих, в результаті яких загинули більше 2 мільйонів чоловік і було завдано збитків, оцінюваних в 3,64 трильйона доларів.

Atlas of Mortality of Weather and Climate Extremes

Цей «атлас смертності» – перший всеосяжний статистичний аналіз наслідків стихійних лих. У ньому наводяться дані не тільки за весь 50-річний період, а також окремо по кожному десятиріччю і регіону.

«У багатьох частинах світу в результаті зміни клімату зростає число реєстрованих екстремальних метеорологічних, кліматичних і гідрологічних явищ, і їх частота і масштаби будуть тільки збільшуватися», – сказав Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

А це, за його словами, означає збільшення числа повеней, посух і лісових пожеж, подібних до тих, що відбуваються останнім часом в Європі і Північній Америці. В атмосфері стало більше водяної пари. Це посилює екстремальні дощові опади і становлять загрозу для життя повені. До того ж, через потепління океанів частішими і інтенсивнішими стали тропічні шторми.

Не пропустіть:  Рівень води в українських річках найнижчий за останні 100 років: чим це загрожує

Говорячи про наслідки лих для різних регіонів, автори доповіді відзначають, що майже третина (31%) всіх зареєстрованих в глобальному масштабі стихійних лих, доводиться на Азію. За період з 1970 по 2019 рік в країнах Азії було зареєстровано 3 454 лиха, в результаті яких загинуло 975 622 особи, а економічний збиток склав 1,2 трильйона доларів.

Що стосується Європи, то там в період з 1970 по 2019 рік було зареєстровано 1 672 стихійних лиха, в результаті яких загинули 159 438 чоловік, а економічні збитки оцінюють в 476,5 мільярда доларів.

Найбільше число смертей в Європі в контексті катастроф було викликано екстремальними температурами. За 50 років загинули 148 109 чоловік. Дві екстремальні хвилі тепла в 2003 і 2010 роках викликали найбільше число смертельних випадків.

У звіті розкриваються основні уроки, отримані за останні 50 років, і зроблено ряд рекомендацій, серед яких:

  • Переглянути вплив небезпеки та вразливість, враховуючи зміну клімату, щоб відобразити, що тропічні циклони можуть мати різні сліди, інтенсивність та швидкість, ніж у минулому.
  • Зміцнити механізми фінансування ризиків катастроф на національному та міжнародному рівнях, особливо для найменш розвинених країн та малих острівних держав та територій, що розвиваються.
  • Розробити інтегровану та проактивну політику щодо повільних катастроф, таких як посуха.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir