Нова кліматична ціль України передбачає скорочення викидів на 65% від 1990 року

Кабінет міністрів України схвалив оновлений Національно-визначений внесок України до Паризької кліматичної угоди, який передбачає зменшення викидів парникових газів на 65% від рівня 1990 року.

Відповідне рішення було ухвалено під час позачергового засідання уряду в п’ятницю, 30 липня.

Це надважливе рішення дасть Україні змогу, з одного боку, далі впевнено рухатися євроінтеграційним курсом, а з іншого – розвивати енергоефективну та технологічно модернізовану промисловість”, – прокоментував міністр захисту довкілля Роман Абрамовський.

Він додав, що оновлений НВВ інтегрує вже наявні політики і стратегічні документи, передбачені умовами Угоди про Асоціацію з ЄС та Договором про Енергетичне Співтовариство. Він показує, яким буде ефект для скорочення викидів від подальшого системного впровадження реформ.

Згідно зі сценарієм оновленого НВВ, до 2030 року Україна повинна на національному рівні скоротити викиди CO2 на 65% до 2030 року порівняно з 1990 роком. Україна ставить за мету досягнення кліматичної нейтральності не пізніше ніж 2060 року.

“З 1990 року в Україні спостерігається суттєве скорочення викидів парникових газів. За даними Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990–2018 рр., загальний обсяг викидів ПГ в Україні у 2018 році складав 341,9 млн т CO2- eкв., що становить 38,7 % від рівня 1990 року. Поточний рівень викидів ПГ зумовлений здебільшого ресурсомісткою промисловістю, що залишилася в Україні після розпаду СРСР, яка має високі питомі викиди ПГ. Крім того, такі сектори промисловості, як виробництво сталі, цементу та інших будівельних матеріалів мають значну кількість виробничих відходів, а тому потребують технологічної модернізації із залученням додаткової фінансової підтримки”, — зазначають автори документа.

Не пропустіть:  Британія провела добу без вугільної енергії вперше з 1880-х

Проєктом розпорядження передбачено схвалення другого Національно визначеного внеску України до Паризької угоди та подання його до Секретаріату Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату з метою виконання міжнародних зобов’язань за Паризькою угодою.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir