Україна робить вибір на користь низьковуглецевої екеноміки – Семерак

Україна готова бути активним учасником міжнародної боротьби зі змінами клімату та усвідомлює важливість переходу національної економіки до «зеленої» моделі розвитку на засадах сталого виробництва і споживання, де було б чітко розмежовано економічне зростання та вичерпання природних ресурсів і деградація навколишнього природного середовища.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час виступу у Відні (Австрія) на форумі Сталого розвитку “Чиста енергія для сталого майбутнього”, організованому Енергетичним співтовариством, повідомила прес-служба Мінприроди. Ключова тема заходу – енергетичний ринок та низьковуглецевий розвиток і застосування Паризької кліматичної угоди.

Він зазначив, що Україна протягом останніх кількох років зробила суттєві кроки на шляху до просування «зеленої» моделі розвитку. Зокрема, однією з перших серед країн на європейському континенті ратифікувала Паризьку кліматичну угоду та визначила основні засади національної екологічної політики.

“Торік було ухвалено Концепцію реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Це перший цілісний нормативний документ, який дозволить вдосконалити і систематизувати нашу національну політику у сфері зміни клімату. Концепція написана з врахуванням норм Паризької угоди і передбачає розробку двух стратегій: Стратегії низьковуглецевого розвитку та Стратегії адаптації до зміни клімату”, – сказав Семерак.

Очільник відомства наголосив, що кінцева мета України, як і інших сторін Паризької угоди, – це перехід у довгостроковій перспективі до розвитку відновлювальних джерел енергії.

“Я особисто підтримую міжнародну політику і зусилля всіх країн щодо вирішення проблем зміни клімату. Україна також зараз робить вибір на користь низьковуглецевої економіки. Переконаний, що це сприятиме економічному та соціальному розвитку нашої країни. Зокрема, дозволить створювати нові робочі місця у сфері охорони довкілля, сприятиме підвищенню енергоефективності та енергетичної безпеки, а також дозволить Україні отримати доступ до різних фінансових ресурсів для стимулювання низьковуглецевого розвитку на національному рівні”, – зазначив Семерак.

Він наголосив, що ухвалюючи стратегічні рішення у сфері енергетики, Україна буде враховувати у першу чергу питання національної енергобезпеки та можливість використання останніх досягнень та розробок у сфері «чистої енергії».

Не пропустіть:  У Мінприроди закликали найбільших зернотрейдерів дотримуватись екобезпеки на суднах

“Уже зараз багатьох енергетичних компаніях розуміють, що без урахування ризиків зміни клімату та впровадження відповідних заходів, можуть мати проблеми із залученням інвестицій і вартістю самих активів.
До прикладу, багато всесвітньо відомих банків і фондів вводять обмеження на фінансування вугільних проектів. Тобто збереження довкілля стає трендом світової економіки. Україна не є поза ним”, – акцентував міністр.

 

9 червня у Відні (Австрія) розпочався форум Сталого розвитку «Чиста енергія для сталого майбутнього». У рамках заходу запланована панель високого рівня Енергетичного Співтовариства, де розглядатимуться можливості поступового виведення з експлуатації викопних видів палива і збільшення обсягу інвестицій в технології використання поновлюваних джерел енергії, а також актуальність створення Групи Кліматичної ініціативи при Енергоспівтоваристві.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir