Лідери G7 відреагували на рішення Трампа щодо кліматичної угоди

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель в четвер, 1 червня, провела телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом, в ході якої сказала, що шкодує через рішення Білого дому відмовитися від Паризької угоди.

Як передає DW.com, про це приблизно за годину після заяви Трампа повідомив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert). Він також зазначив, що Меркель підкреслила відданість ФРН умовами Паризької угоди.

Окрім Меркель, Трамп провів телефонні розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном, прем’єр-міністеркою Великобританії Терезою Мей і главою уряду Канади Джастіном Трюдо. Американський лідер намагався пояснити їм свою позицію по кліматичній угоді, передає Reuters з посиланням на неназваного посадовця Білого дому. Співрозмовник агенції заявив, що Трамп “запевнив лідерів в прихильності Америки трансатлантичному альянсу і активному прагненню захищати довкілля”.

Багато глав держав публічно засудили його рішення. Французький президент, виступаючи зі спеціальним телевізійним зверненням, заявив, що Трамп зробив історичну помилку і додав, що “США повернулися спиною до світу”. Він також наголосив, що країни, що залишилися в Паризькій угоді, не вестимуть переговори про менш амбітний план боротьби зі зміною клімату, ніж той, що уже узгоджено.

Канадський прем’єр Трюдо підтвердив переговори з Трампом після його рішення з питань клімату та заявив, що “глибоко засмучений” цим кроком американської адміністрації. Він підкреслив, що Канада залишається прихильною до “боротьби зі зміною клімату і підтримки чистого економічного зростання”.

Британська прем’єрка Тереза ​​Мей раніше відмовилася від публічної критики Трампа в зв’язку з його позицією щодо клімату, заявивши, що він, як президент США, має право визначати точку зору своєї країни з цього питання. При цьому вона додала, що лідери країн Великої сімки – за винятком США – раніше уже висловили свою позицію на саміті в Італії і мають намір дотримуватися Паризької угоди. В особистій телефонній розмові з Трампом 1 червня, як повідомив прес-секретар британського уряду, Мей висловила своє засмучення і зазначила, що ці домовленості є глобальними рамковими умовами, необхідними для “захисту процвітання і безпеки майбутніх поколінь.”

Не пропустіть:  Лідери Великої сімки пообіцяли до 2030 року переробляти 100% пластикових відходів

Із закликом посилити боротьбу зі зміною клімату звернувся колишній американський президент Барак Обама, який від імені США підписував міжнародну кліматичну угоду. Після рішення Трампа він випустив спеціальну заяву, в якій написав: “Я впевнений, що наші штати, міста і підприємства будуть робити ще більше і допоможуть захистити єдину планету, яка у нас є, для майбутніх поколінь”.

Трамп оголосив про вихід з Паризької угоди 1 червня, вважаючи, що вона мало пов’язана з кліматом і є невигідною для Сполучених Штатів. Він заявив, що має намір домовлятися про нові умови кліматичної угоди. Щоправда, Німеччина, Італія і Франція вже відповіли на це, що не готові переглядати умови чинного пакту.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir