МВФ пропонує запровадити вуглецевий податок у всьому світі на рівні $70 за тонну викидів


Податок є “найбільш ефективним інструментом”, аби до 2030 року скоротити на одну третину рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю, кажуть у МВФ

Міжнародний валютний фонд (МВФ) висловився за ідею запровадити податок на викиди двоокису вуглецю в повітря.

Про це йдеться у доповіді МВФ, оприлюдненій 3 травня, інформує DW з посиланням на AFP.

“Аби втілити у життя цілі Паризької угоди, рівень викидів в атмосферу двоокису вуглецю до 2030 року необхідно скоротити на одну третину, а також запровадити збір за тонну викиду вуглекислого газу на рівні 70 доларів США”, – пояснили глава МВФ Крістін Лагард та директор з фіскальної політики організації Вітор Гаспар.

Вони повідомили про зростання консенсусу щодо того, що оподаткування є “найбільш ефективним інструментом” для обмеження використання викопних видів палива і пов’язаних з ним викидів двоокису вуглецю. Крім того, податок може забезпечити накопичення коштів для переходу на відновлювані джерела енергії.

Водночас оподаткування у різних країнах, за підрахунками МВФ, матиме різний вплив на рівень викидів вуглекислого газу. Так, у Китаї, країні з найбільшими викидами у світі, податок у розмірі 35 доларів може призвести до скорочення викидів CO2 на 30 відсотків. Те ж саме стосується Індії та Південної Африки, де енергія переважно виробляється з вугілля. У країнах, що використовують енергію з інших джерел, податок призведе до зниження шкідливих викидів лише на десять відсотків.

  • Як раніше повідомляв Екопростір, Україна одна з перших країн світу розробила та надала до Секретаріату Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року.
  • Вуглецевий податок в Україні нещодавно був суттєво підвищений Верховною Радою: з 2019 року він зріс у 24 рази та становить 10 грн за тонну СО2. Передбачається також поетапне підвищення ставки до рівня 30 грн/тонну у 2023 році із щорічним підвищенням на 5 грн за тонну викидів СО2. 

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  В Україні вперше зафіксовано розрив взаємозв'язку між зростанням економіки та рівнем викидів СО2

Post Author: ecoprostir