Єврокомісія вказала на повільний прогрес виконання екологічної складової євроінтеграції

Прорес реформ у сфері охорони довкілля та зміни клімату був повільним протягом року, однак Європейська Комісія відзначила амбіції України щодо узгодження своїх політик з Європейським зеленим курсом (ЄЗК) та розпочатий діалог з цього питання.

Як йдеться у звіті з впровадженя Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, “за звітний період відзначається малий прогрес реформ в екологічному секторі“. Автори також зазначають, що наразі тривають переговори щодо оновлення Додатку ХХХ до Угоди, який включає перелік Директив та Регуляторних актів ЄС, які Україна зобов’язалася запровадити до свого законодавства.

У Єврокомісії звернули увагу на ухвалене в грудні 2019 року законодавство щодо регулювання добування бурштину. Вказано, що цей закон не відповідає ані Директиві ЄС про оцінку впливу на довкілля, ані міжнародним зобов’язанням України згідно з Ковенцією Еспо про транскордонну оцінку впливу на довкілля.

Автори звіту також констатують, що реформа екологічної інспекції так і не відбулася, проте утворено нове міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Не пропустіть:  У Брюсселі обговорили екологічну складову Угоди про Асоціацію з ЄС (Частина 1)

У сфері поводження з відходами – ухвалено Національний план управління відходами, який визначає практичні заходи для запровадження політики у сфері поводження з відходами, що відповідає стандартам ЄС.

Підготовка рамкового законодавства про відходи досі триває у Парламенті України.

У сфері зміни клімату ухвалено два важливих закони у грудні 2019 – про моніторинг, звітність та верифікацію викидів парникових газів, та про озоноруйнівні речовини й фторовані парникові гази.

Крім цього, так і не прийняті заплановані в 2020 році ключові стратегічні документів у цій сфері – оновлений Національно-визначений внесок до Паризької угоди та Національний план з клімату та енергетики. Відтерміновано також розроблення національної стратегії адаптації до зміни клімату.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir