В Україні з 2021 року почне працювати система верифікованого моніторингу викидів СО2

Пакет постанов КМУ, які дозволять повноцінно запрацювати з 1 січня 2021 року в Україні системі моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, прийнято у середу, 23 вересня, під час засідання уряду.

Так, Кабмін затвердив:

  • Порядок здійснення моніторингу та звітності щодо викидів парникових газів
  • Перелік видів діяльності, викиди парникових газів в результаті провадження яких підлягають моніторингу, звітності та верифікації

Нагадаємо, Закон України “Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів” ухвалений Верховною Радою у грудні 2019 року.

Закон розроблено на відповідність зобов’язань України в рамах Угоди про асоціацію, зокрема Директиви 2003/87/ЄС про створення системи торгівлі викидів парниковими газами.

Масив даних про точні викиди СО2 на підприємствах дозволить уряду прийняти ефективне рішення щодо застосування ринкових інструментів, направлених на скорочення викидів парникових газів основними галузями промисловості. Це, наприклад, створення торгівлі викидами або реформування вуглецевого податку.

Станом на сьогодні, кожне підприємство розраховує свої викиди парникових газів із використанням власних методик, тобто так, як вони вважають за потрібне. Згідно із законом, об’єм викидів буде визначатись за єдиною для всіх методикою.

акон визначає сферу дії, тобто які види промисловості він зачепить (теплова енергетика, цементна промисловість тощо), органи державного управління та їх повноваження у сфері МЗВ, порядок організації та здійснення моніторингу, звітності та верифікації, прав та обов’язки верифікатора тощо.

Крім цього, законом запроваджується спеціальна адміністративна відповідальність за порушення вимог законодавства у відповідній сфері тощо.

Інфографіка – ПРООН

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir