Рада прийняла за основу проект закону “Про управління відходами”

Верховна Рада підтримала у першому читанні проект закону “Про управління відходами” (№2207-1д).

За відповідний законопроект проголосувало 264 нардепи.

Законопроект спрямований на вдосконалення системи управління відходами, забезпечення законодавчого та нормативно-правового регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог директив Європейського Союзу, покращення стану навколишнього природного середовища та досягнення цілей сталого розвитку.

Документ пропонує запровадити в національне законодавство основоположні принципи та положення європейського законодавства у сфері управління відходами, зокрема:

  • запровадити ієрархію управління відходами
  • запровадити основні вимоги до розширеної відповідальності виробника
  • ввести систему довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях
  • запровадити інформаційну систему управління відходами та підсистеми відкритих реєстрів

Пропонується також посилити контроль за збиранням та обробленням небезпечних відходів шляхом посилення вимог до ліцензування такої діяльності.

Крім цього, законопроект пропонує встановити порядок збирання, вивезення та оброблення муніципальних відходів, забезпечити впровадження їх роздільного збирання та рециклінгу, передбачити вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу.

Проектом також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні порушення, якими встановити систему відповідальності за правопорушення у сфері управління відходами.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir