Європарламент пропонує заборонити одноразовий пластик

Європарламент 24 жовтня підтримав запровадження в ЄС заборони на використання одноразових виробів із пластику до 2021 року: тонких пластикових пакетів, соломинок для пиття, ватних паличок, а також пластикових столових приладів і тарілок.

За запровадження заборони проголосував 571 євродепутат, проти – 53, 34 депутати утрималися.

Тепер Європарламент почне переговори з країнами-членами ЄС і їхніми урядами і спробує пояснити їм необхідність ухвалення заборони на місцевому рівні.

Країни-члени ЄС також будуть зобов’язані вже у 2025 році переробляти 90% пластикових пляшок, а виробники напоїв повинні будуть брати фінансову участь у переробці.

За даними агентства Reuters, європарламентарі включили до списку одноразових виробів, що підлягають забороні, також дуже легкі пластикові пакетики, контейнери для їжі та вироби з пластику, що піддаються біодеградації (на думку критиків, вони не розкладаються повністю).

Не пропустіть:  Депутати наввипередки реєструють законопроекти про заборону пластикових пакетів

Остаточні правила Євросоюзу щодо заборони пластикових виробів одноразового використання мають бути затверджені після подальших переговорів з країнами-членами ЄС. У Єврокомісії сподіваються, що це станеться ще до виборів до Європарламенту, які мають відбутися в травні 2019 року.

Ініціатори заборони пояснюють її необхідність забрудненням морських вод в ЄС. За даними Єврокомісії, пластикова продукція одноразового користування становить половину всього сміття, яке знаходять на європейських пляжах. На пластик, на думку європейських законодавців, також доводиться 70% всього сміття в Світовому океані.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir