Екологи обурені відсутністю державного контролю за небезпечними підприємствами

З 2015 року небезпечні підприємства України перебувають поза контролем та увагою влади.

Про це заявила еколог МБО “Екологія-Право-Людина” Алла Войцеховська.

Спочатку були відсутні ліцензійні умови, за якими можна було їх перевірити, потім — запроваджено мораторій на перевірки, який продовжено до кінця 2018 року, розповіла вона.

“На думку громадськості і екологічної спільноти, Мінприроди не може підпадати під цей мораторій, бо небезпечні відходи не можуть бути зарегульовані і підлягати будь-яким заборонам на проведення перевірок. Бо це наше здоров’я, це безпека нашого життя”, — сказала Войцеховська.

Вона зауважила, що підписуючи Асоціацію з ЄС, Україна зобов’язалася впроваджувати європейські підходи та принципи щодо екології. А дія мораторію на перевірки бізнесу у сфері поводження з небезпечними відходами суперечить їм.

Еколог наголосила, що досвід попередньо проведених перевірок свідчить про критичний стан у цій галузі.

“Ви можете зайти на сайт Мінприроди, і сам міністр заявив, що було перевірено 102 ліцензіати. Були виявлені порушення усіх ліцензіатів, і в половини ліцензії були анульовані. У більшості взагалі не було потужностей. Ліцензії їм видало попереднє керівництво, і це не припустимо. Перевірки мають бути”, — наголосила А.Войцеховська.

Вона зазначила, що рішення ВР щодо продовження дії мораторію необхідно оскаржувати.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir