Громадськість цікавить менше 9% звітів ОВД

Громадяни недостатньо активно залучені до процедури оцінки впливу на довкілля, заявили в команді SaveEcoBot, проаналізувавши документи про участь громадськості у процедурах ОВД в Україні. 

“Говорячи мовою цифр: тільки 1/5 повідомлень про планову діяльність отримує зауваження та пропозиції від громадськості. Та тільки 1/12 звітів з ОВД – зворотній зв’язок від громади”, – йдеться у повідомленні організації. 

Екологи закликають долучатися до процедур ОВД: усі об’єкти, які можуть вплинути на стан довкілля певної території, проходять багаторівневу процедуру оцінки впливу на довкілля, однією з складових якої є громадське обговорення. 

“Громадяни можуть брати участь у обговореннях та застерігати про небезпеку, висловлювати свою позицію щодо планів органів влади чи приватних компаній розпочати господарську діяльність на території громади”, – додали активісти. 

Нагадаємо, закон України «Про оцінку впливу на довкілля» (ОВД) впровадив нову європейську модель процедури ОВД замість екологічної експертизи, передбаченої Законом «Про екологічну експертизу»

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Користувачів надр зобов’язали враховувати екологічну складову

Post Author: ecoprostir