Уряд (вдруге) підтримав законопроект про реформування промислового забруднення

Кабінет міністрів України ухвалив на засіданні законопроект “Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення”.

“Метою проекту закону є встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає у результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого дозволу, визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого дозволу, вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів та контролю суб’єктів господарювання, які отримали інтегрований дозвіл”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Проект закону “Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення” на розгляд до Кабміну потрапляє вдруге. У лютому цього року його підтримав уряд Олексія Гончарука; відповідний законопроект був зареєстрований у ВРУ під № 3117.

Заонопроєкт передбачає, що підприємства мають здійснювати моніторинг викидів та щорічно звітувати про дотримання умов інтегрованого дозволу.

Якщо підприємство не звітує, систематично порушує умови дозволу або не виконує його умови, йому можуть анулювати інтегрований дозвіл. Це означає, що робота підприємства буде зупинена, поки не будуть виконані всі умови дозволу.

Запровадження цього дозволу сприятиме модернізації виробництва та впровадженню нових найкращих доступних технологій. А також призведе до зменшення промислового забруднення, покращення стану довкілля та здоров’я людей.

Проєкт закону розроблено Міндовкілля з урахуванням вимог Директиви № 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення) відповідно до зобов’язань за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Наступний етап – реєстрація законопроєкту у Верховній Раді та розгляд профільним комітетом.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir