Вчасно прийнятий закон про ОВД дозволив уникнути міжнародних санкцій

Сторони Конвенції про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті (Конвенція Еспо) привітали Україну з прийняттям закону «Про оцінку впливу на довкілля» як практичного і важливого кроку у дотриманні Конвенції.

Про це повідомив міністр екології Остап Семерак за результатами 7-ї Зустрічі Сторін Конвенції, яка відбувалася у Мінську, Білорусь.

У проекті рішення стосовно України передбачалося порушення питання щодо позбавлення України прав та імунітету в рамках Конвенції, а також низка інших жорстких санкцій. Ухвалення закону дозволило змінити його.

Зокрема, у проекті рішення постановлялося “Розглянути питання про призупинення спеціальних прав і привілей, наданих Україні Конвенцією, у тому числі її членство в Президії і Комітеті з впровадження, на 8-ій Зустрічі Сторін, якщо Україна не прийме відповідне законодавство і не забезпечить повну відповідність параметрів проекту будівництва каналу “Бистре” з положеннями Конвенції в 2018 році”.

Вже понад 8 років Конвенція Еспо ставила питання про порушення Україною своїх зобов’язань та необхідність ухвалення в Україні національного законодавства, що забезпечить її належне дотримання. Закон «Про оцінку впливу на довкілля» був прийнятий і кілька днів тому підписаний Президентом. Це означає, що нам вдалося виконати ключову вимогу у відповідних справах проти України“, – зазначив Семерак.

Міністр також зазначив, що вдалося напрацювати нові пропозиції до рішення Наради Сторін, які дозволять визначити чіткі кроки для закриття у найкоротший термін справ проти України, зокрема, у справі проти будівництва судоходного каналу “Бистре”.

Не пропустіть:  Україна робить вибір на користь низьковуглецевої екеноміки - Семерак

Справу проти будівництва зазначеного каналу направила до Секретаріату Конвенції МБО “Екологія-Право-Людина”, вказуючи на порушення Україною низки положень Конвенції. Після того, як на черговій зустрічі у 2003 році Комітет відмовився розглядати скаргу, у 2004 році таку скаргу подав уряд Румунії, надавши додаткові підтвердження про значний негативний транскордонний вплив на довкілля від будівництва каналу.

Конвенція Еспо – це міжнародний договір, що зобов’язує держави проводити оцінку впливу на довкілля комерційних проектів у випадку, коли такі проекти можуть вплинути на довкілля іншої держави.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir