У ЄС обговорюють проєкт кліматичного законодавства до Зеленого європейського курсу

Європейська комісія 4 березня офіційно представила проект кліматичного законодавства (Європейського закону про клімат – European Climate Law), націленого на досягнення Європою вуглецевої (кліматичної) нейтральності до 2050 року.

Основні положення сформульовані в Європейському «зеленому курсі» (European Green Deal) , презентованого в грудні минулого року.

У Законі передбачається юридично обов’язкова мета з досягнення чистих нульових викидів парникових газів (net zero greenhouse gas emissions) до 2050 року. Інститути ЄС і держави-члени будуть зобов’язані вжити необхідних заходів на рівні ЄС та на національному рівні для досягнення мети.

Закон про клімат включає заходи з відстеження ходу виконання і відповідному коригуванню дій на основі існуючих інструментів і систем, таких як процес управління національними енергетичними та кліматичними планами держав-членів, а також регулярних доповідей Європейського агентства з навколишнього середовища і останніх наукових даних про зміну клімату та її наслідки. 

Хід виконання буде переглядатися кожні п’ять років відповідно до глобальної інвентаризації в рамках Паризької угоди.

У сьогоднішній версії законопроекту не пропонується конкретна нова мета скорочення викидів до 2030 року. Говориться лише, що «на основі комплексної оцінки Комісія запропонує нову мету ЄС щодо скорочення викидів парникових газів на 2030 рік». Нинішня мета: скорочення викидів на 40%. Відсутність нової мети-2030 у запропонованому тексті стало підставою для різкої критики з боку природоохоронних організацій і екологічних активістів.

Європейська комісія також приступила до обговорення «Механізму прикордонного вуглецевого регулювання» (Сarbon border adjustment mechanism). Він дозволить обкладати вуглецевим податком «імпорт певних енергоємних товарів з-за меж ЄС». Рішення Комісії з даного питання заплановано на другий квартал 2021 року.

Комісія також розпочала перегляд Директиви про оподаткування енергії (Energy Tax Directive) з метою ефективного управління цінами на викиди вуглецю і усунення субсидій викопному паливу.

Нагадаємо, екс-міністр з питань євроінтеграції України Дмитро Кулеба заявляв про наміри уряду приєднатися до Зеленого курсу ЄС.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir