Відбір імпортерів озоноруйнівних речовин через елекронні торги продовжено до 1 жовтня 2019 року

Дію пілотного проекту електронних аукціонів із розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин буде продовжено до 1 жовтня 2019 року.

Як повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, відповідне рішення 24 квітня ухвалив уряд під час засідання.

У Мінприроди повідомили, що згідно з Монреальським протоколом Україна у період із з 1 січня 2015 р. по 1 січня 2020 рік має встановлену встановлено щорічну квоту споживання озоноруйнівних речовин в обсязі 16,42 тонни озоноруйнівного потенціалу. Йдеться про так звані контрольовані речовини, зокрема, холодоагенти, які застосовуються для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачі, розчинники та охолоджувачі, які використовуються у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, авіації, на медичних та залізничних об’єктах, в автомобільній промисловості тощо.

«В Україні вже третій рік діє пілотний проект електронних аукціонів з розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин. Він дозволив суб’єктам господарювання імпортувати ці речовини у відкритий спосіб та мінімізував втручання органів влади  під час розподілу щорічної квоти. Цього разу дію пілотного проекту продовжено не до кінця року, як раніше, а до 1 жовтня, оскільки  2019 рік – це  останній рік, коли дозволено ввезення таких речовин в Україну згідно вимог Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар», – пояснив Семерак.

Він нагадав, що Україна не виробляє цих речовин, а імпортує з-за кордону. 

«Наша держава має дотримуватися цих квот з метою уникнення санкцій, у тому числі повної заборони постачання цих речовин до країни.   Поступове  скорочення  і взагалі відмова від використання озоноруйнівних речовин – це нормальна тенденція, яка зараз спостерігається у всьому світі. Це один із заходів протидії змінам клімату.  Думаю, що Україна також справиться із цим завданням», – пояснив міністр.

Нагадаємо, у 2017 році Уряд ухвалив рішення запустити в Україні пілотний проект, щоб учасники ринку озоноруйнівних речовин змогли адаптуватися до нового механізму розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин через електронні аукціони.

Не пропустіть:  В Україні обіг озоноруйнівних речовин регулюватиметься за європейськими принципами

Суб’єкти господарювання отримали можливість в режимі електронних торгів придбати частки національної квоти за кінцевою вартістю лотів, що формується відповідно до пропозицій учасників без встановлення її мінімальної ціни.

Також проектом Закону України «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази», прийнятого за основу, передбачається введення порядку розподілу квоти на імпорт контрольованих речовин.

Монреальський протокол про речовини, що виснажують озоновий шар — міжнародний договір, створений для захисту озонового шару через припинення або обмеження виробництва ряду речовин, що вважалися причиною виснаження озону. Договір набрав чинності 1 січня 1989 року.  191 країна, що підписали Монреальський протокол  поступово вивели з обігу понад 95% речовин, які призводили до витончення озонового шару. Науковці розраховують, що не пізніше 2075 року захисний озоновий шар Землі повернеться до рівня, який існував на початок 1980-х років.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir