В Україні обіг озоноруйнівних речовин регулюватиметься за європейськими принципами

Кабінет Міністрів України підтримав проект закону «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази», який має на меті поступове скорочення та в подальшому припинення споживання цих речовин.

Про це на сторінці у facebook повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Не буду вкотре наголошувати на важливості кліматичної політики для нас у ментальному та економічному виборі, але наша держава зобов’язалася врегулювати питання із речовинами, що руйнують озоновий шар», – написав міністр.

Законопроект розроблено з метою дотримання Україною міжнародних зобов’язань, зокрема Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

Крім цього, в законопроекті імплементовані положення Регламенту ЄС №2037/2000 про речовини, що руйнують озоновий шар та Регламенту ЄС №842/2006 про деякі фторовані гази. Угодою про асоціацію України з ЄС також передбачено встановлення заборони на озоноруйнівні речовини, включаючи припинення використання сирих гідрохлорфторвуглеців до 2020 року та поетапна ліквідація поставок на ринок (продажу) сирих гідрохлорфторвуглеців до 2025 року.

Законопроект також містить положення про заборону споживання озоноруйнівних речовин групи І додатку С Монреальського протоколу до 1 січня 2020 року, за виключенням обслуговування холодильного обладнання та обладнання для кондиціювання повітря.

Не пропустіть:  Семерак та посол Австрії обговорили реалізацію спільних екологічних проектів

Загалом документом запроваджується процедура виведення з обігу озоноруйнівних речовин та товарів, що їх містять, вимоги до сертифікації персоналу та маркування обладнання, а також порядок імпорту, експорту та поводження з відходами, що містять озоноруйнівні речовини.

«Це не означає, що нам, наприклад, до 2030 року доведеться відмовитися від холодильників чи кондиціонерів. Ні, ухвалення цього законопроекту лише сприятиме переходу галузі на озоно і кліматобезпечні технології та речовини, що є вкрай необхідним кроком, зважаючи на ті негативні зміни клімату, які вже сьогодні відчуває кожен з нас», – пояснив Семерак.

Озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази здебільшого використовуються як спінювачі, розчинники та охолоджувачі у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, атомній промисловості, секторах цивільної та промислової авіації, медичних та залізничних об’єктах, автомобільній промисловості. Їх виробництво в Україні відсутнє, й найбільшого регулювання потребує саме імпорт цих речовин.

Нагадаємо, раніше уряд запровадив електронні торги на квоти для імпорту озоноруйнівних речовин

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir