Непридатні хімікати відтепер можна утилізувати за кордоном

Уряд підтримав постанову, яка дозволяє вивозити за кордон непридатні хімічні речовини і там їх утилізовувати.

Про це повідомив міністр екології Остап Семерак у Facebook.

“Понад 8 тисяч тонн непридатних хімречовин, які здебільшого використовувалися в аграрному секторі, залишилося нам у спадок від Радянського Союзу. Їх і досі не утилізовано в повному обсязі через банальні нормативно-правові колізії. Нарешті була підтримана наша постанова, яка дозволяє вивозити ці речовини на утилізацію за кордон не залежно від наявності чи відсутності в Україні підприємств з необхідними потужностями”, — заявив Семерак.

Він пояснив, що саме ця формальна перепона довгі роки перешкоджала Україні позбутися отрутохімікатів.

“Мовляв, в Україні є своє одне (!) підприємство. Тож нема чого залучати іноземні. А те, що це підприємство де-факто монополіст, з технологічно застарілим обладнанням і мізерними потужностями, то нічого? Не хочу зупинятися на деталях цієї історії. Я не раз звертав увагу суспільства на так званих “утилізаторів” небезпечних відходів, які здебільшого утилізували на папері. Тепер цій історії покладено край”, — наголосив міністр.

Семерак сподівається, що відтепер можна буде очистити поля, яри, закинуті склади від небезпечних сполук, що просочуються у ґрунти та несуть серйозні прямі загрози всьому живому.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir