На сьогодні не існує норми закону, яка зобов’язує сортувати сміття – експерт

Говорити на сьогоднішній день, що в Україні вступила в дію якась норма закону з приводу обов’язкового сортування відходів – це неправильно.

Про це в ефірі каналу «Київ» заявив старший аналітик РАЦ «Суспільство і довкілля» Андрій Андрусевич.

«Мені не зовсім зрозуміла ця кампанія, скажімо так, яка останні місяці іде в медіа з приводу того, що 1 січня цього року у нас запроваджують сортування сміття. Відповідна норма закону, яка набрала чинності з 1 січня цього року, її запроваджено ще 2012 році, хочу наголосити, вона забороняє видалення побутових відходів на полігонах без попередньої обробки. Згідно нашого чинного Закону “Про відходи”, обробка чи перероблення відходів – це інша операція від сортування», – сказав експерт.

Андрусевич акцентував увагу, що вступила в дію норма,  яка забороняє видалення на полігонах відходів без попередньої їхньої обробки.

Однак, на думку аналітика, наразі питання полягає в тому, чи зміниться й ця практика поводження з відходами в Україні найближчим часом, адже за два тижні ситуація не змінилася.

Не пропустіть:  Уже 15 міст відкрили полігони для львівського сміття

«Очевидно, що ті угоди, які мають і плани санітарної очистки міст, які підтверджують місцеві, наприклад, міста, органи місцевого самоврядування, вони зазнають певних змін, тому що ті комунальні підприємства (у більшості випадків) не зможуть приймати формально, я наголошую, побутові відходи, які не зазнали попередньої обробки чи переробки. Але ця обробка, чи попередня переробка, вони згідно закону – це будь-які зміни фізичних чи хімічних властивостей відходів», – додав він.

Андрусевич навів у приклад практику пресування відходів для зменшення їх об’єму – це також обробка побутових відходів, але ця практика не змінила ситуацію.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir