Дайджест реформ 20-24 серпня

Екопростір публікує щотижневу рубрику “Дайджест реформ” у співпраці із Командою підтримки реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України.

В Україні відбувається розробка реформи державного нагляду та контролю у сфері охорони довкілля. У серпні відбулося установче засідання робочої групи, детальніше про діяльність РГ. Реформа розробляється у відповідності до концепції, затвердженої Кабміном у травні 2017 року. Розказуємо про ключові принципи та терміни, які мають скласти фундамент майбутньої системи екологічного моніторингу, нагляду та контролю.

Незалежність та підконтрольність екоінспектора — необхідна умова ефективної роботи реформованої Державної екоінспекції (яка буде ліквідована, а замість неї створена нова структура).

Як цього можна досягнути?

Державний екологічний інспектор має:

  • фахову освіту та високу кваліфікацію
  • гідну оплату праці, яка мотивує до чесної роботи та відданості ділу
  • право на зброю, носить посвідчення, спеціальний жетон і є правоохоронцем
  • забезпечує незаангажовану перевірку дотримання природоохоронного законодавства, а у випадку зловживань — карається законом
  • усі дії інспектора фіксуються завдяки технологіям “польового контролю”, що включають GPS-відстеження, оперативну фото- та відеофіксацію — яка одразу направляється на сервер і потім не може бути видалена
  • під час перевірок діє відповідно до чітко визначеного протоколу, який мінімізує можливість корупційних перемовин та зловживань
  • Інспектор перевіряє підприємства та установи, органи місцевого самоврядування (зокрема ОТГ) та діяльність зеленої варти — “екологічних рейнджерів”, які працюють в об’єднаних громадах. Ця перевірка буде максимально автоматизованою, а польові дослідження можуть бути зроблені за допомогою дронів.

Що застерігає інспектора від зловживань?

  • екоінспектор не має права проводити свавільні хаотичні перевірки, діє ризик-орієнтований метод здійснення контролю за підприємствами
  • екологічний моніторинг, який постійно здійснюється, забезпечує оперативну інформацію про стан довкілля і звільняє інспектора до необхідності вручну перевіряти ймовірні порушення чи здійснювані викиди
  • планові перевірки проводяться на основі категоризації груп ризику суб’єктів господарювання, а позаплановий — через звернення громадян, виявлення невідповідності інформації у базах, понаднормові рівні викидів, зафіксовані моніторингом.

Що необхідно для втілення планів у реальність?

  • належне фінансування новоствореної екологічної інспекції
  • комплексний підхід (неможливо реформувати лише один аспект системи моніторингу та контролю, чи надати повноваження інспекторам і не захистити бізнес тощо)
  • час на розробку реформи, конкретних механізмів впровадження та адаптації в дії.

ДФС анонсувала перевірки експортерів лісу

Розпочато спільний із ЄБРР проект модернізації українських зрошувальних систем на Нижньодністровський зрошувальній системі

Створювати нові об’єкти природно-заповідного фонду стане легше, деталі у нових методичних рекомендаціях

Громадськість обурюється наслідками “тропічних дощів” у Києві, на Закарпатті через дощі зруйновано міст, а екологи привертають увагу до зміни клімату.

Нацкомісія у галузі енергетики та комунальних послуг виступила проти збільшення кількості вітряків та сонячних панелей

Мінрегіон впроваджує європейські вимоги до теплоізоляції житла та анонсує реконструкцію “хрущівок”

Нью-Йорк переходить на нові стандарти використання енергії великими будівлями

Чехії заборонили виробництво одноразової пластикової продукції

Форма Real Madrid — з використаного пластику, а в Україні з’явилася своя плеяда дизайнерів, що шиють еко-сумки

Активісти опублікували мапу із місцями, де можна залишити непотрібний одяг

DW розказує як утилізувати стару побутову техніку

Німецький хімічний концерн із виробництва засобів захисту рослин збільшує свою долю в Україні

У Києві відбувся вокршкоп із застосування найкращих технології для протидії зміні клімату

Як вертикальні сади можуть стати “легенями планети”

Продовжуємо дискусію щодо можливих обмежень до купівлі чи імпорту автівок, які приносять шкоду довкіллю та здоров’ю людей. На цей раз у фокусі — дизельні авто, — чому у Європейських країнах від них відмовляються, а в Україні — зростають їхні продажі. Детальніше тут.

Анігіляція (англ. Annihilation) — британсько-американський фантастичний трилер 2018 року. У головних ролях Наталі Портман, Дженніфер Джейсон Лі, Джина Родрігес.

В центрі сюжету — аномальна зона “мерехтіння”, яка утворилася на березі океану після потрапляння туди астероїду. Всі, хто заходять туди — ніколи не повертається. Зона має свої закони та будує індивідуальні стосунки із кожним відвідувачем. В цьому фільм дуже близький до “Сталкеру” Тарковського. Однак, поруч із розгортанням особистих історій головних героїнь та комунікацією із інопланетним розумом, ми бачимо унікальне художнє зображення прискореної еволюції та щільного зв’язку усіх елементів екосистеми.

Астероїд утворив навколо зони свого падіння електромагнітне поле, яке блокує всі інші хвилі, і вимушує все навколо рухатися за його законами. Візуально ми це бачимо як повторення складної спіралі, яке героїня Наталі Портман (солдат та біолог Лєна) знаходить то у пащі крокодилу, то у квітах, то на мутованих тілах попередніх дослідників. Усі види рослин та тварин, з якими стикаються герої зазнали швидкої мутації яка наче змішала усе з усім — медвідь який кричить дівочим голосом, олені із розами на рогах, кущі, які приймають форму людей, і врешті решт самі дослідниці бачать як змінюються лінії на їхніх долонях.

Ви ще сумніваєтеся до чого тут екологічна тематика? Баланс екологічних систем, взаємозалежність усіх видів флори та фауни та ефект каскаду, який виникає через збій одного елементу, який через короткий час призводить до загибелі усієї системи.

Дайджест не є офіційним документом, не є позицією Мінприроди, ЄБРР чи будь-якої іншої інституції ЄС. З питань змісту рубрики, із зауваженнями та пропозиціями прохання звертатися до комунікаційного спеціаліста Команди підтримки реформ — oleksandra.azarkhina@reforms.in.ua  

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir