КМДА: Київ сортує тільки 10% відходів

У Києві на сьогодні сортується лише 10% від усього побутового сміття, який виробляє мегаполіс. 

Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

За його словами, Україна з 1 січня номінально як би перейшла на сортування сміття – це вимога законодавства. Але, насправді, цього не сталося.

“Щодо Києва, то тут існує система сортування сміття, але вона не стовідсоткова. На сьогоднішній день ми сортує близько 10% побутових відходів – і в цьому напрямку нам треба розвиватися”, – акцентував Пантелєєв.

За його словами, столиця прийняла концепцію поводження з відходами та в кінці року затвердила план заходів із сортування сміття.

“Ми в цьому році плануємо рухатися в цьому напрямку. Зокрема, плануємо створити проект і почати будівництво першого комплексу з поводження з відходами. Але в той же час хочеться підкреслити, що законодавство повинно не тільки регламентувати якісь зобов’язання, але і створювати умови, щоб ці розпорядження могли бути виконані”, – зазначив чиновник.

На жаль, законодавство в цій сфері дуже застаріло, зазначив він. Як підкреслив заступник голови КМДА, якщо подивитися на новий Закон “Про житлово-комунальні послуги”, то там проблема сміття і відходів взагалі винесена до прикінцевих положень.

Не пропустіть:  Київ готується до заборони одноразових пакетів

“На мій погляд, це взагалі неприпустимо. Тому що ця галузь у нас на сьогоднішній день є однією з найсерйозніших. Місто планує розвивати напрямок сортування сміття, будувати нові центри поводження з відходами та в той же час буде локомотивом і ініціатором законодавчих змін, які дозволять ефективно рухатися в цьому напрямку”, – розповів Пантелєєв.

Як зазначив чиновник, на сьогодні в Києві є близько 2 тис. контейнерів для роздільного збирання відходів.

“Але сортувати сміття можна як на побутовому рівні – на кухні, так і на сміттєпереробних заводах, де встановлено спеціальне обладнання. Тому Київ планує збільшити кількість спецконтейнерів так і будувати сучасні заводи і там сортувати побутове сміття”, – зазначив заступник голови КМДА.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir