Вміст ртуті у повітрі над столичним “Радикалом” перевищує норму в 30 разів

На території колишнього столичного заводу «Радикал» у деяких точках концентрація ртуті в повітрі перевищує гранично допустиму норму до 30 разів, концентрація у грунті перевищує допустиму норму до 14,5 разів.

Про це заявив представник Держпродспоживслужби Дмитро Байраченко на спільному брифінгу з депутатами Київради від “Самопомочі”, повідомляє прес-служба фракції.

“Низка нових лабораторних досліджень на території заводу «Радикал» відбувалися 23 і 29 червня 2017 року”, – сказав Байраченко.

Як зазначила депутат Київради Ганна Сандалова, столичний завод «Радикал», який спорудили ще у 1951 році, був один із трьох підприємств в Радянському союзі, які на той час виробляли рідкісну і необхідну для оборони, енергетики та хімічної промисловості продукцію, для створення якої застосовували ртуть.

“Тоді екологічна інспекція зафіксувала на території заводу 134,6 тонни ртуті, 109 тонни сірчаної кислоти, 44 тонни ртутних шламів, 62 тонни соляної кислоти, 12,5 тонни аміаку, 486 тонни – шламів солерозчинення та близько 2500 тонн інших відходів», – зазначила депутат.

Сандалова наголосила на тому, що після ліквідації заводу в 2000 році територію «Радикалу» визнали екологічно небезпечним об’єктом для Києва, оскільки концентрація ртуті на окремих ділянках перевищується у десятки разів.

“У 2006 з цієї території вдалося вивезти 127 тис. кг ртуті та 96 тонн забрудненого ртуттю обладнання. Та все ж приблизно 6-7 тонн ртуті нікуди не ділося. Якщо порахувати це звичайними термометрами, то з цієї кількості ртуті можна зробити їх для усіх жителів планети”, – сказала Сандалова.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Київське сміттєзвалище хочуть перетворити на лижний курорт

Post Author: ecoprostir