Депутати приготували низку привілегій для електротранспорту

В Україні збираються тимчасово скасувати податок на розмитнення електромобілів, дозволити електротранспорту безкоштовно паркуватися та пересуватися смугою громадського транспорту.

Про ці та інші переваги йдеться в законопроекті №7156-2, зареєстрованому у Верховній Раді. Авторами законопроекту виступили народні депутати Олексій Рябчин та Олена Шкрум.

Законопроектом пропонується до 31 грудня 2022 року звільнити від оподаткування акцизним податком операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами.

Крім того до цієї дати можуть звільнити від оподаткування податком на додану вартість:

— ввезення на митну територію України та подальшу поставку транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами;

— перевезення пасажирів на таксі, оснащеного тільки електричним двигуном (одним або декількома), а також надання пасажирського транспорту в оренду (лізинг, прокат, перевезення на замовлення), в разі, якщо такі колісні транспортні засоби оснащені виключно електричним двигуном (одним або декількома).

Не пропустіть:  Електротранспортний прорив

За задумом авторів документа, це створить умови для поширення і популяризації електромобілів в Україні.

Також до 1 січня 2025 року від сплати вартості послуг за парковку звільняються люди, які розміщують електромобілі, на майданчиках для паркування транспортних засобів державної та комунальної форм власності.

Нагадаємо, ще у квітні цього року міністр інфраструктури Володимир Омелян представив Концепцію розвитку ринку електричного транспорту в Україні (детальніше про концепцію за посиланням). Пакет закнопроектів мінінфраструктури також передбачав митні пільги для електричного транспорту, комплектуючих, кредитні відшкодування, безкоштовне паркування на комунальних парковках тощо.

Крім цього, у ВРУ зареєстровано до 15 різних законопроектів, які мають на меті стимулювання розвитку електротранспорту в Україні. Однак, зі слів Олексія Рябчина, вони блокуються податковим комітетом Ради.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir