Електротранспортний прорив

Міністр інфраструктури Володимир Омелян у представив Концепцію розвитку ринку електричного транспорту в Україні. Документ передбачає зміни до законодавства для стимулювання розвитку галузі електротранспорту.

Цілями концепції є: повний цикл виробництва електротранспорту в Україні, дати можливість українцям недорого купувати електромобілі, та дати можливість розвитку бізнесу, який використовує зелений транспорт.

«Ми поставили собі дуже амбітну ціль – до 2020 року мати частку електрокарів в загальному продажі авто на рівні не менше 15%», – заявив міністр.

Цілі будуть реалізовані в рамках трьох компонентів.

Перший компонент (2018-2023 роки) – розігрів ринку

Під час першого етапу концепція пропонує скасування до 1 січня 2023 року ПДВ та акцизу на імпорт та постачання електротранспорту та зарядних станцій. Виняток складають електробуси. «Це єдиний, окрім тролейбусів, вид колісного електротранспорту, який ми хоч і повільно, але виробляємо в Україні», – пояснив Омелян.

Джерело – Міністерство інфраструктури України

Другий компонент – 10 років – залучення інвестицій та налагодження виробництва електротранспорту та зарядних станцій

Після того, як на шостому році повернеться імпортне ПДВ на електромобілі, вітчизняне та локалізоване стратегічними інвесторами виробництво електротранспорту залишиться конкурентним в плані ціни за рахунок заходів, які будуть представлені в третьому компоненті. Це також станеться за рахунок тимчасового, до 1 січня 2028 року, скасування імпортного ПДВ на комплектуючі до електротранспорту та зарядних станцій. На цьому етапі мінінфраструктури передбачає початок масового виробництва електрокарів в Україні.

Третій компонент – 15 років – залучення інвестицій та налагодження (локалізація) виробництва комплектуючих до електротранспорту та зарядних станцій

Останній компонент реформи передбачає тимчасове, до 1 січня 2033 року, введення нульової ставки ПДВ на вироблений в Україні електричний транспорт, комплектуючі до нього, зарядні станції та комплектуючі до них.

З 2028 року, коли повернеться імпортне ПДВ на комплектуючі, для збереження конкурентної ціни на електричних транспорт вітчизняному виробникові та інвесторам необхідно буде локалізувати виробництво комплектуючих.

Не пропустіть:  В Одесі з'являться електробуси

Серед представлених механізмів стимулювання купівлі електротранспорту – податкові пільги. Через механізм податкової знижки можна буде повернути до 18% вартості електрокару та вартості переобладнання звичайного автомобіля в електричний. Крім цього, перша реєстрація електротранспорту в пенсійному фонді буде безкоштовною.

15 років на реформу.
Джерело – Міністерство інфраструктури України

На практиці, покупець нового чи вже бувшого у використанні електрокару, матиме значну фінансову перевагу. Наприклад, купуючи новий е-мобіль сьогодні, ми до базової вартості (орієнтовно 800 тис грн) доплачуємо 160 тис. грн ПДВ (20%), 40 тис. грн (5%) до пенсійного фонду, близько 3 тис. грн, й кінцева ціна автомобіля дійде до 1 млн гривень.

Якщо приймуть пропозиції міністерства інфраструктури, вартість такого електрокару складе 656 тис. грн, що навіть менше базової вартості, – податкова знижка складе 144 тис. грн.

Для власників електричних автівок пропонуються й інфраструктурні «поблажки»: безкоштовне паркування на державних та комунальних парковках протягом 15 років та можливість пересування смугою громадського транспорту.

Бізнес, який використовуватиме у своїй діяльності електротранспорт, теж матиме свої переваги. Це нульова ставка ПДВ на надання послуг з перевезення на е-транспорті, нульова ставка ПДВ на надання електротранспорту в оренду, лізинг тощо, та мінімальний – два роки – строк амортизації транспорту.

Міністерство звертає увагу на родовища літію в Україні, які є одними з найбільших Європі – Полохівка та Станкувате. Компаніям, які матимуть намір інвестувати у видобування та збагачення літію, пропонується встановити ставку податку на прибуток на рівні 9%, а виробникам літієвих батарей – 0%.

«На нашу думку, саме запропонований набір стимулів забезпечить послідовний розвиток ринку, локалізацію виробництва електротранспорту та подальшу локалізацію комплектуючих», – резюмував міністр.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir