Рада запланувала розглянути після обіду Екостратегію-2030 та інші “зелені” законопроекти

Верховна Рада у четвер, 28 лютого, планує розглянути низку “зелених” законопроектів. Про це Екопростору відомо з проекту засідання Парламенту й підтверджується власними джерелами.

Отже, в останній день зими нардепи розглядатимуть:

Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (№8328, друге читання) – дороговказ, як перейти від «совкового» принципу екологічного врядування до європейського за майже 10 років.

Проект Закону щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (№8449д, друге читання) – запровадження “зелених” аукціонів для великих об’єктів відновлюваної енергетики.

Проект Закону про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (№9253, перше читання) – базовий закон для реалізації кліматичної політики Україні, адже дозволить отримати надійні та достовірні дані про викиди парникових газів на рівні кожного підприємства.

Проект Закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (№9082, перше читання) – про поступове зменшення в обігу й згодом повне припинення використання небезпечних для озонового шару й клімату речовин.

Законопроект щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю, який передбачає підвищення адміністративної відповідальності за екологічні порушення (№8026, перше читання)

Ще два законопроекти про зміни до Податкового та Митного кодексів направлені на стимулювання розвитку галузі електричного транспорту (№8159 та 8160, перше читання). Документи пропонують тимчасово до 31 грудня 2028 року звільнити від ввізного мита комплектуючі вироби для виробництва транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами, а також низку податкових пільг на придбання електрокарів, реалізацію літій-іонних акумуляторів, зарядних пристроїв та електротранспорту, а також передбачити не менше 5% паркомісць для електромобілів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir