Відновлювані джерела вироблятимуть більше 50% електроенергії в світі – McKinsey

За оцінками McKinsey Energy Insights, споживання первинної енергії в світі перестане рости до 2035 року не дивлячись на зростання ВВП і населення. Як наголошується в прогнозі розвитку світового енергетичного сектора, в країнах ОЕСР споживання енергії буде знижуватися, а в Індії та Африці до 2050 року виросте вдвічі.

Глобальне споживання електроенергії подвоїться до 2050 року. Це зростання буде повністю забезпечение за допомогою відновлюваних джерел енергії, які до 2035 року будуть виробляти приблизно 50% електроенергії, а до 2050 року – 73%.

Швидке зростання нових ВДЕ буде зумовлене, в тому числі, тим, що нові сонячні і вітрові сонячні електростанції поступово ставатимуть дешевше діючих об’єктів «традиційної» генерації. Іншими словами, буде дешевше побудувати нову сонячну або вітрову станцію, ніж експлуатувати вже побудовану вугільну або газову.

Автори звіту вважають, що світ пройшов пік споживання вугілля в 2014 році. За їхніми розрахунками споживання вугілля знизиться до 2050 року на 40%.

Споживання нафти продовжить рости до початку 2030 х років і почне знижуватися, досягнувши позначки 108 млн барелів на день.

Споживання природного газу буде рости протягом двох найближчих десятиліть, пік його споживання прогнозується на 2038 рік.

McKinsey оптимістично дивиться на розвиток електричного транспорту і прогнозує, що до 2035 року в світі буде продаватися 100 млн електромобілів на рік, а їх світовий парк виросте до двох мільярдів одиниць до 2050 року.

Незважаючи на бурхливе зростання нових енергетичних технологій, зміни в структурі первинного споживання енергії виявляться, як прогнозує McKinsey, відносно незначними. Очевидно, скоротиться споживання вугілля, а ось нафтогазовий сектор буде насолоджуватися стабільним попитом.

В результаті такої “енергетичної трансформації” декарбонізація світової енергетики вийде досить помірною. Глобальні викиди досягнуть піку в 2024 році і знизяться приблизно на 20% за період 2016-2050 р

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir