У Держенергоефективності назвали успіхи “зеленої” енергетики в Україні

За останні чотири роки у сектор енергоефективності та “чистої” енергетики України було інвестовано близько 2 млрд євро, повідомив очільник Держенергоефективності Сергій Савчук.

Найбільше інвестицій у вітчизняну економіку та розвиток місцевого бізнесу додала відновлювана енергетика: близько 500 млн євро на встановлення нових потужностей, що генерують “зелене” тепло та понад 1,2 млрд євро на встановлення потужностей відновлюваної електроенергетики.

Зокрема, Україні вдалося заощадити близько 1,2 млрд євро на рік на закупівлі імпортного газу. Завдяки співфінансуванню “теплих кредитів” із державного та місцевих бюджетів, вдалося “утеплити” більше півмільйона українських сімей та модернізувати багатоповерхівок на суму більше 460 млн грн.

«За останні 4 роки майже 2 млрд євро інвестовано в українські проекти з енергоефективності та «чистої» енергетики. З них майже половина, 800 млн євро, залучено саме у 2018 році. Це результат ефективних впроваджених за участю Держенергоефективності законодавчих змін у відновлюваній енергетиці, розвитку енергосервісу, запуску «теплих кредитів» тощо», – наголосив Сергій Савчук.

Серед інших досягнень, Сергій Савчук зазначає збільшення обсягу фінансування місцевих програм здешевлення “теплих кредитів” у 5 разів, а також запровадження монетизації субсидій.

Минулий рік став найбільш успішним у питаннях реалізації задач “зеленої енергетики”. Порівняно з попередніми роками, у 2018 державі вдалося збільшити кількість укладених енергосервісних  контрактів (ЕСКО) у 10 разів, кількість місцевих органів влади, де впроваджено енергомоніторинг у бюджетній сферіу 3 рази, а також збільшити біогазові потужності у 3 рази.

У 2019 році Держенергоефективності планує продовжувати розвиток “зеленої” енергетики в Україні. Особливу увагу обіцяють надати питанням стимулювання промислових підприємств до  енергоефективності та сегменту енергетичної утилізації сміття. Сергій Савчук також наголошує на необхідності формування ринку послуг атестованих енергоаудиторів для проведення сертифікації енергетичної ефективності будівель, запроваджені системи «зелених» аукціонів та розвитку ринку твердого та рідких біопалив.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir