Чому “зелена” енергетика дешевша за викопне паливо і до чого тут Ді Капріо

Нове дослідження доводить, що зупинити глобальне потепління дешевше, ніж підтримувати індустрію викопного палива.

Вчені за підтримки Фонду Леонардо Ді Капріо розробили дослідження, яке розвінчує міф щодо високої вартості переходу на “зелену” енергетику.

Автори дослідження ретельно вивчили енергетику 72 регіонів світу та змоделювали її розвиток до 2050 року. За підсумками, вони представили три сценарії. Відповідно до першого, люди продовжать покладатися на викопне паливо, що призведе до зростання температури Землі на катастрофічні 5ºС. За другим – глобальне потепління вдасться утримати на рівні 2ºС. Третій сценарій є найбажанішим, бо обіцяє утримати температуру планети на рівні 1,5ºС.

“Щоб планета не нагрівалася більш ніж на 1,5ºС, людству потрібно вже до 2050 року відмовитися від викопного палива.Транспорт і опалення повинні працювати завдяки чистій енергії”, – стверджують дослідники.

Не пропустіть:  Українська вугільна промисловість потрапила до глобального антикліматичного рейтингу

Швидкий перехід на “зелену” енергетику створить нові робочі місця. За найбажанішим сценарієм, кількість робочих місць у енергетичному секторі збільшиться до 46,3 млн вже до 2050 року. Вартість трансформації енергетичного сектору становить $1,7 трлн на рік. Для порівняння, на підтримку індустрії викопного палива щорічно витрачається $5 трлн.

На відміну від аналогічних проектів, запропонований план не передбачає використання сумнівних технологій. Дослідники пропонують забезпечити захист і відновлення лісів. Згідно з розрахунками, це дозволить уловлювати до 150 гігатонн вуглецю щорічно.

Дослідження підтверджує, що на шляху до мети в 1,5ºС немає технічних або економічних перешкод. Однак для реалізації стратегії необхідні швидкі і радикальні заходи, а також зміни в свідомості політиків та громадськості.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir