Як у світі відмовляються від одноразового пластику у 2019 році

Вже чотири країни світу з початку 2019 року вжили кардинальних заходів для обмеження використання одноразового пластику. Хмарочос зробив огляд практик та підходів у цих країнах. 

Молдова

З першого січня 2019 року у Молдові на державному рівні набрав чинності мораторій, на третьому році якого підприємствам заборонять виробляти та вводити в реалізацію навіть найтонші поліетиленові пакети.

Спершу документ набирає чинності для крупних підприємств, далі – для малих. За порушення правил штрафуватимуть як економічних агентів, так і громадян.

У якості альтернативи чиновники пропонують використовувати продукцію з біорозкладних відходів. Серед варіантів, зокрема, папір, кукурудзяне борошно та цукровий тростяник.

Південна Корея

The Korea Times повідомляє, що з першого січня 2019 року одноразові пластикові пакети заборонені у дисконтних магазинах та крупних супермаркетах Південної Кореї. Зазначений мораторій є частиною переглянутого закону про збереження ресурсів та заохочення повторного використання. За його порушення підприємство має сплачувати штраф у розмірі до трьох мільйонів йєн (2700 доларів).

Натомість підприємствам пропонують продавати придатні для повторного використання контейнери, господарчі торбинки та паперові пакети.

Одноразові пластикові пакети, згідно з законом, дозволено використувати при збереженні вологих продуктів на кшталт м’яса та риби.

У The Koreatimes зазначають, що контейнери вже давно мають попит серед покупців Південної Кореї, а роздрібні підприємства з 2010 року пропонують знижки на пакети з вторсировини.

Туреччина

Турецьке видання Daily Sabah повідомляє, що з першого січня 2019 року пластикові пакети на касах продуктових магазинів мають коштувати дорожче. Зазначають, що у магазинах неполіетиленові пакети стали дешевшими, а більшість муніципалітетів та некомерційних організацій почали роздавати їх безкоштовно. В разі порушення закону магазин повинен сплачувати штраф у розмірі 10 лір (1,8 долара) на квадратний метр приміщення підприємства, повідомляє Hurriyet Daily.

Не пропустіть:  Україна зараз не готова до роздільного збору сміття - Мінприроди

Ще одним кроком у боротьбі з забрудненням довкілля в Туреччині стали квоти від інтернет-провайдерів. Згідно з політикою добросовісного користування у державі, швидкість інтернет-завантаження знижується, якщо користувач перетинає ліміт стандартного використання природних ресурсів для надання інтернет-послуг. 

Також, з 2019 року тютюнові вироби в Туреччині починають продавати в уніфікованих упаковках, більшість площі яких займатиме попередження про шкоду для здоров’я. При цьому, уніфікована упаковка залишає менше простору для розміщення назви бренду тютюнового виробника. Як повідомляє Daily Sabah, прибічники таких змін впевнені, що до паління стимулює, зокрема, глянцева упаковка. 

Ямайка

На Ямайці з 2019 року заборона на використання поліетилену та полістиролу регламентується двома наказами: одним, згідно з Законом про торгівлю, другим – згідно з Законом про природні ресурси та охорону природи. З цього року максимальний штраф за поширення пластику та полістиролу становить два мільйони доларів. Минулого року він сягав 50 тисяч доларів.

Пластикові соломинки, пакети та полістироловий посуд на Ямайці заборонено поширювати безкоштовно, виробляти та імпортувати. Підприємства Ямайки звільнені від штрафу, якщо йдеться про упаковки, що забезпечують підтримку стандартів охорони здоров’я та підтримку безпечної реалізації продуктів. Йдеться, зокрема, про пластикові пакети для збереження м’яса, хлібу, цукру, повідомляєJamaica Gleaner.

Як зазначає один зі сподвижників нових екологічних засад у законодавстві Ямайки, міністр економічного зростання та створення робочих місць Деріл Ваз, організації острова провели ряд освітніх робіт для безболісної відмови від пластикових упаковок.

«Така політика викликала інтерес серед місцевих виробників, заохотивши їх стати першими у створенні альтернатив», – наводить LoopJamaica коментар міністра.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir