До 2020 року всі мешканці Львівщини мають сортувати сміття – документ

Львівська ОДА в планує до 2020 року охопити роздільним збором сміття 44 міста, 34 селища міського типу та 1850 сіл області.

Про це йдеться у проекті Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки, який є у розпорядженні Варіантів.

До 2020 року Львівська ОДА планує впровадити роздільний збір сміття у всіх населених пунктах області.

Загалом сьогодні роздільним збором ТПВ вдалось охопити 70 населених пунктів області, послуга надається 800 000 населення, що становить 31,5% від загальної кількості населення області. До кінця 2017 року планують охопити маже 61% населення Львівщини.

“У 2018 році заплановано охопити роздільним збором ще 10 міст, 24 селища міського типу та 376 сіл із населенням понад 500 осіб (понад 76% населення області, – ред.) В наступні роки заплановано поступово охоплювати послугою населені пункти з чисельністю мешканців 200 осіб та менше”, – йдеться у проекті програми.

Аби забезпечити роздільний збір сміття у населених пунтах Львівщини, ОДА також планує оновити контейнерний парк та встановити контейнери європейського зразка.

Запровадивши роздільний збір сміття на Львівщині, ОДА таким чином планує зменшити обсяг ТПВ перед захороненням до 70%, а також збільшити до 60% показник утилізації відходів.

“Одним із елементів скорочення ТПВ є роздільний збір відходів. Основний принцип роздільного збору полягає у тому, що що відходи не повинні змішуватись у “джерелах” виникнення (у домашніх домогосподарствах, установах, організаціях, що є виробниками ТПВ). Рівень ефективності роздільного збору безпосередньо залежить від рівня участі населення, що може бути досягнуто інформаційно-просвітницькою кампанією, фінансовим стимулюванням та систематичністю надання якісних послуг роздільного збору”, – зазначено у проекті програми.

Як йдеться у проекті Програми поводження з ТПВ, після роздільного збору відсортовані відходи надходитимуть на сортувальні підприємства, а звідти – на переробні підприємства, яких на території Львівщини має бути 3-4.

Не пропустіть:  Мінекології перевірить проект сміттєзаводу у Львові, – Львівська міська рада

Згідно з даними Львівської ОДА, близько 27% відходів, які продукують мешканці області, можна використовувати як вторсировину.

Також аби до 2020 року скоротити кількість обсягу ТПВ на Львівщині, ОДА планує популяризувати екоупаковування відходів.

“Скорочення відходів передбачає систему заходів з обмеження типів пакувальних матеріалів, популяризацію упаковки з матеріалів, що підлягають біодеструкції та/або виготовлені з вторсировини. Також одним із інструментів “скорочення” відходів є усунення з потоку ТПВ небезпечних відходів (батарей, акумуляторів, люмінесцентних ламп тощо)”, – вказано у проекті програми.

Щоб усунути зі сміттєвого потоку акумулятори, батарейки, люмінесцентні лампи, Львівська ОДА хоче облаштувати спеціальні пункти збору таких відходів на території області.

Зазначимо, згідно з проектом Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки, ОДА планує поділити територію Львівщини на 6 субрегіонів, у яких облаштують 7 сучасних полігонів ТПВ та 3-4 підприємства з переробки й утилізації відходів.

Всі решта полігони ТПВ, яких сьогодні є 14, а також понад 150 несанкціонованих, на Львівщині рекультивують і закриють.

Також уже наступного року на Львівщині хочуть обирати на конкурсі нових перевізників ТПВ та запроваджувати нові тарифи на вивіз сміття.

Проект Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки наразі не є затверджений. У 2007-2015 рр. у Львівській області діяла обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами, яку виконали не повністю.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir