За сміття Садового взявся Гройсман: проблему «вирішено» на два роки

Кабмін та влада Львівської області і міста Львова знайшли тимчасове рішення проблеми вивезення і захоронення твердих побутових відходів.

Як повідомляє прес-служба уряду, сміття з міста буде вивозитися і захоронятися на полігонах інших міст Львівської області на той час, поки Львівська міська рада прийме остаточне рішення щодо способу подальшої утилізації ТПВ, що утворюється в місті.

Відповідні домовленості закріплені у дворічному Меморандумі між Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою та органами місцевого самоврядування, на території яких розташовані полігони або звалища захоронення твердих побутових відходів.

Документ підписано сьогодні, 21 квітня, у присутності віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона головою Львівської ОДА, головою Львівської обласної ради та головами міських рад Львівщини.

Меморандум, зокрема, передбачає створення Львівською обласною адміністрацією громадської ради з контролю за вивезенням відходів з міста Львова; визначення на конкурсній основі інвесторів для будівництва та експлуатації комплексів утилізації (перероблення) твердих побутових відходів та забезпечення будівництва комплексів утилізації, координацію роботи з вивезення та захоронення відходів зі Львова.

Крім цього, Львівська обласна рада зобов’язується виділити кошти у 2017 та 2018 роках на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи.

Львівська міська рада, серед іншого, має виділити 140 млн грн у 2017-2018 роках на покращення матеріально-технічної бази та рекультивацію полігонів/звалищ, які прийматимуть відходи на захоронення,  а також укласти угоди з органами місцевого самоврядування та підприємствами, які обслуговують звалища/полігони ТПВ, терміном на 24 місяці з метою забезпечення належного захоронення твердих побутових відходів, які утворюються у Львові.

Не пропустіть:  Семерак розповів про ефективність Екомапи

Меморандум підписано з мерами 19 міст Львівської області – Броди, Буськ, Борислав, Белз, Великі Мости, Дрогобич, Жидачів, Золочів, Миколаїв, Мостиська, Новояворівськ, Перемишляни, Рава-Руська, Радехів, Самбір, Сокаль, Стрий, Старий Самбір та Червоноград.

Загалом полігони ТПВ на території області зможуть приймати щодня 580 тонн сміття. За даними львівської мерії, щодня Львів продукує 500−600 тонн сміття.

Нагадаємо, проблема належного захоронення твердих побутових відходів у Львові виникла в травні 2016 року через масштабну пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі та неможливість подальшої експлуатації полігону відходів.

В якості тимчасового рішення, сміття зі Львова почали вивозити в інші регіони, проте такий крок виявився неефективним. З часом почалося безсистемне транспортування та захоронення відходів, почастішали випадки несанкціонованого розміщення відходів у непристосованих місцях, що у свою чергу зумовило забруднення довкілля.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir