Обсяги незаконної рубки лісу в Україні зросли майже в сім разів

Торік обсяги незаконної вирубки лісу зросли майже в сім разів – до 118 тисяч кубометрів з 17,7 тисячі кубометрів роком раніше.

Про це повідомив глава Держлісагентства Андрій Заблоцький.

“Обсяги та збитки від незаконних вирубок тоді зросли до критичного показника 118 тисяч кубометрів – це майже в сім разів більше – із загальним збитком державі на суму 814 мільйонів гривень”, – сказав він.

За словами Заблоцького, найбільше незаконних вирубок зафіксовано в Харківській області, де торік агентство виявило збитків на суму 51,7 мільйона гривень, в Херсонській – 16,9 мільйона гривень і Житомирській – 5 мільйонів гривень.

При цьому він відзначив тенденцію до збільшення площі лісів. За його словами, в 2019 році ліс відновлений на площі 42 тисячі га, а нові ліси створені на 2,2 га.

Згідно зі звітом Держлісагентства, обсяги відновлення лісів за останні п’ять років становлять 201,5 тисячі га, що на 6% більше, ніж площа суцільних зрубів (190,7 тисячі га).

“Таким чином, за останні 5 років лісівники висадили понад мільярд нових дерев”, – йдеться в звіті.

Крім того, за 2019 рік підприємства заготовили 15,6 мільйона кубометрів деревини, що на 5,7% менше порівняно з 2018 роком – це пов’язано з низьким попитом на внутрішньому ринку.

Не пропустіть:  Запас деревини в лісах України в межах 2 мдрд куб. м і постійно збільшується

Загальний обсяг реалізації деревини в круглому вигляді на внутрішньому ринку в 2019 році становив 13 мільйонів кубометрів на загальну суму 11,7 мільярда гривень, що порівняно з попереднім роком відповідно на 1,3 мільйона кубометрів і на 1,5 мільярда гривень менше.

Нагадаємо, у Держлісагентстві обіцяли до червня подати законопроект про ринок деревини.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir