Лісова галузь отримає нову стратегію управління з чіткими КРІ

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України розповів про основні досягнення в реформуванні лісового господарства України у 2020 році та акцентував увагу на процесі розробки та важливості проєкту Державної стратегії управління лісами до 2035 року.

Обговорення цих питань відбулося під час четвертого засідання Підкомітету Україна – ЄС з питань торгівлі та сталого розвитку Комітету асоціації у торговельному складі.

“Стратегія управління українськими лісами має чіткі завдання на наступні 15 років, реалізація яких сприятиме збільшенню лісистості, збереженню пралісів, адаптації до кліматичних змін лісового господарства”, – зауважив Боруховський.

За його словами, ключовим для досягнення цих пріоритетів є реформування системи управління лісовим господарством України.

 Міндовкілля поділяє думку експертів ЄС щодо необхідності розмежування двох суперечливих функцій, що, наразі, поєднані у лісовому господарстві – на економічно-господарську та регуляторну.

Після реформування лісової галузі Держлісагентство здійснюватиме регуляцію ринку. Ведення економічної діяльності передбачається сконцентрувати в межах новоствореної національної державної компанії, яка буде управляти всіма державними лісгоспами. Екологічний контроль залишиться за Держекоінспекцією.

Не пропустіть:  Міндовкілля готує четверте видання Червоної книги України

У Міністерстві вже почали реалізовувати тактичні кроки, які теж є частиною стратегії:

• прозорість та відкритість ринку деревини через запровадження продажу 100 % усієї необробленої деревини через онлайн-аукціони на платформі Prozorro.Продажі;

 • створення Лісового порталу, де у відкритому доступі буде локалізована вся інформація про ліси України: від матеріалів лісовпорядкування та інвентаризації до відкритої  інформації про електронний облік деревини від лісу до кінцевого споживача.

Також будуть розроблені сервіси для деревообробників, які направлені на полегшення здійснення діяльності через максимальну цифровізацію процесів та доступність інформації.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir