Вирубка лісів в Карпатах призвела до зміни клімату – ООН

Виконавча директорка програми ООН з питань навколишнього середовища (UNEP) Інгер Андерсен попередила країни Карпатського регіону про серйозні загрози через вирубку лісів і змін клімату.

Як повідомила прес-служба ООН , про це вона заявила на зустрічі з представниками Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини та України.

«Не обманюйте себе: Карпатський регіон знаходиться в реальній і безпосередньої небезпеки», – зазначила директор.

За її словами, сьогодні незаконна вирубка лісу з метою його продажу за кордон має негативні наслідки для екосистеми. Андерсен підкреслила, що Україна одна з перших вже відчула зміни клімату, нагадавши про декілька руйнівних повеней.

«За останні роки Україна пережила кілька руйнівних повеней. Села і дороги були затоплені. Знесені мости. Загинули люди. Це пов’язано зі змінами клімату. Незаконні вирубки, які відбуваються під прикриттям труднощів, з якими зіткнулася Україна, знищили великі ділянки лісу, які вбирають надлишки води і служать захистом від повеней », – зазначила Андерсен.

Однак незаконні і масові вирубки лісів – не єдина проблема, яка має негативний вплив на кардинальні кліматичні зміни. За словами Інгер Андерсен, довкілля руйнують незаконний вилов осетрових для торгівлі ікрою, браконьєрство на великих м’ясоїдних тварин і вбивство диких птахів.

Щоб призупинити процес зміни клімату і відновити знищену екосистему, Андерсен радить країнам Карпатського єврорегіону дотримуватися певних рекомендацій.

По-перше, прискорити реалізацію планів щодо збереження та раціонального використання природних ресурсів. 

По-друге, викорінити незаконну і злочинну діяльність, яка провокує незаконні вирубки лісів

По-третє, розширити транскордонне співробітництво.

Наступний крок – активна боротьба зі зміною клімату. Андерсен закликає країни Карпатського єврорегіону підписати 12 статтю Конвенції, яка вимагає від держав проводити політику пом’якшення наслідків змін клімату та адаптації у всіх секторах. І остання порада виконавчого директора програми ООН з питань навколишнього середовища – очолити десятиліття відновлення екосистем ООН, яке почнеться в 2021 році.

«Якщо всі підтримають десятиліття ООН, ми зможемо внести величезні позитивні зміни в зміни клімату, біорізноманіття та продовольчу безпеку. На глобальному рівні відновлення 350 мільйонів гектарів деградованих наземних і водних екосистем може принести 9 трильйонів доларів США у вигляді екосистемних послуг і видалити до 26 гігатонн парникових газів з атмосфери. Десятиліття ООН надає Карпатському регіону можливість повернути частину того, що він втратив, шляхом відновлення знищених лісів і деградованих територій. Я настійно закликаю держави взяти на себе тверді зобов’язання в підтримку десятиліття », – закликала Інгер Андерсен.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir