За три роки Рада ухвалила 20 європейських законів у сфері охорони довкілля, розроблених Мінприроди

Протягом останніх трьох років парламент ухвалив близько 20 законів на виконання Угоди про асоціацію з ЄС та наближення національного екологічного законодавства до норм ЄС.

Про це міністр екології Остап Семерак розповів в ексклюзивному інтерв`ю інформаційному агентству «Главком».

Зокрема, за цей період було ухвалено закони “Про оцінку впливу на довкілля“, “Про стратегічну екологічну оцінку“, а також розроблено законопроекти, які стосуються сфери управління відходами.

Станом на травень 2016 року в Україні не було жодного стратегічного документа по управлінню твердими побутовими відходами і відходами в принципі. Навіть чинне на той час законодавство було прийняте для годиться. У 2012 році був ухвалений закон «Про відходи», який забороняв з 2018 року муніципалітетам захоронювати неперероблені побутові відходи. За перехідний період майже в шість років ніхто не підготувався, і нині майже ніхто не виконує цих умов“, – пояснив Семерак.

Серед причин, чому не запрацював закон «Про відходи», ухвалений у 2012 році, міністр назвав незадовільну роботу екоінспекції, яка не могла проконтролювати його виконання. Остап Семерак вважає також, що протягом останніх трьох років вдалося «витягнути» екологічні проблеми із задвірок якщо не в пріоритети, то хоча б на поверхню урядових проблем.

“За цей час екологічна політика стала одним з чотирьох напрямків, прогрес яких відзначено у звіті Європейського Союзу, хоча коли я прийшов до Мінприроди, то рівень виконання Угоди про асоціацію з ЄС в екологічній частині дорівнював нулю”, – резюмував міністр екології.

Окрім цього, Мінприроди оприлюднило звіт про основні результати роботи за 2016-2019 роки.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir