В Україні запрацювала оцінка впливу на довкілля

18 грудня вступив у дію закон “Про оцінку впливу на довкілля”, який відміняє “корупційну” екологічну експертизу та максимально наближає процедури оцінки екологічного впливу проектів до ЄС. Цей закон є також одним із важливих зобов’язань України згідно з Угодою про Асоціацію. 

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міністр екології Остап Семерак.

Він зауважив, що насправді український бізнес, який має досвід роботи в країнах ЄС, вже тривалий час працює за цими правилами.

“Мінприроди виконало великий обсяг завдань як з точки зору впровадження міжнародних зобов’язань, так і в частині можливості практичного функціонування закону в українських реаліях”, – сказав міністр.

Зокрема, на виконання вимог Закону 13 грудня цього року Кабінет Міністрів України прийняв:

– Критерії визначення планованої діяльності, її розширення та зміни, які не підлягають оцінці впливу на довкілля;

– Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля;

– Порядок передачі документації для надання висновку з оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядок ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля.

Отож відсьогодні:

– подача документів здійснюється безпосередньо шляхом внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД, що забезпечить відкритість та обмежить контакт чиновника з суб’єктом господарювання. Зараз реєстр працює у тестовому режимі. Ознайомитися з ним можна за посиланням – http://eia.menr.gov.ua/)

Не пропустіть:  ООН не зніматиме з порядку денного питання погіршення стану довкілля через військові конфлікти

– чітко визначені стадії подачі, строки подання, опрацювання та зразки документів, визначених у Законі та необхідних для отримання висновку з ОВД;

– визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля та напрями, за якими можуть використовуватись кошти», – зазначив міністр.

Із чітким переліком типів об’єктів, що підлягають оцінюванню впливу на довкілля можна ознайомитися у самому тексті Закону.

“Але вважаю знаковим у цьому процесі, що буде скасована практика “повернення на доопрацювання”. Натомість у висновку про ОВД будуть виписані умови, щоб конкретний проект мінімально завдавав шкоди довкіллю і здоров’ю громадян. Крім того, врешті матимемо чітку, прописану по днях процедуру консультацій з громадськістю, порядок врахування отриманих пропозицій. Головне – вся інформація відкрита і доступна в Реєстрі”, – резюмував Семерак.

Він додав, що необхідно, щоб практика підтвердила добрі наміри і новий висновок ОВД не став старою експертизою, а інерція буде. “Проте ми будемо реагувати, бо це єдиний шлях вперед”, – акцентував міністр.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir