Доопрацьований законопроект про відходи має низку підривних положень – екологи

МБО “Екологія-Право-Людина” звернула увагу на низку важливих положень доопрацьованого проекту закону 2207-1д “Про управління відходами”, які не лише залишають старі корупційні схеми у сфері відходів, а й можуть завадити працювати принциповим європейським нововведенням, таким як розширена відповідальність виробника.

Як стало відомо Екопростору з листа, направленого голові Парламентського комітету з екополітики Олегу Бондаренку, організація назвала такі положення законопроекту, які слід покращити між першим і другим читанням.

  1. Слід розширити визначення терміну медичні відходи, оскільки в законопроекті не згадуються, наприклад, медичні відходи, утворені громадянами в домогосподарствах, за межами лікарень, та фармацевтичні відходи.
  2. Не має згадки про застування принципу “плати за те, що викидаєш” щодо організації збору відходів в межах адміністративно-територіальних одиниць.
  3. Не передбачено права громадян брати участь в розробленні Національного плану управління відходами, регіональних, місцевих планів управління відходами, при цьому таке право закріплене для утворювачів відходів. “Вважаємо таке упущення дискримінацією звичайних громадян перед іншими утворювачами відходів”, заявляють екологи.
  4. Не вказано серед прав та обов’язків громадян їхнього обов’язку щодо сортування відходів та дотримання вимог муніципальної системи роздільного збирання відходів.
  5. Слід залишити перелік відходів, щодо яких може бути оголошення припинення статусу відходів, відкритим, як це зробили в ЄС.
  6. Можливий підрив запуску системи розширеної відповідальності виробника можливістю брати участь в РВВ через екологічний податок.
  7. Можна також доповнити перелік товарів та відходів, які можуть підпадати під систему РВВ, щоб він відповідав європейським практикам.
  8. Законопроект зберігає стару дозвільну та ліцензійну системи в сфері поводження з відходами, яка “показала себе як неефективна та корупційна”.

Нагадаємо, проект закону 2207-1 було обрано депутатами як основний для підготовки до повторного першого читання.

З повним текстом зверення можна ознайомитися за посиланням.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir