Україна долучилася до створення правил Паризької кліматичної угоди

3 вересня у рамках позачергової сесії допоміжних органів Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату та Паризької угоди делегації із 198 країн світу зустрілися в місті Бангкок (Королівство Таїланд), щоб продовжити роботу над правилами та процедурами імплементації положень Паризької угоди.

Сесія триватиме з 3 по 9 вересня, повідомляєМіністерство екології та природних ресурсів України.

“Українська делегація також бере активну участь у цьому процесі. Її очолює директор Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Мінприроди Світлана Гринчук. Так, протягом сесії заплановано роботу над правилами та процедурами звітності щодо дії із запобігання зміни клімату (mitigation) та адаптації (adaptation) до зміни клімату, процедурами забезпечення прозорості дій та підтримки, а також розробкою механізмів передачі та запровадження передових екологічних технологій. Окрему увагу також буде приділено розробленню правил і процедур створення та функціонування реєстрів і питанням, які стосуються кліматичного фінансування”, – розповіли в міністерстві.

Паризька кліматична угода набула чинності у 2016 році. Україна однією з перших підтримала її. Головна ціль Паризької кліматичної угоди, нагадують у міністерстві, не допустити зростання глобальної середньої температури більше 2°C (по можливості – не більше 1,5°C) відносно показників до початку промислової революції, коли людство почало спалювати величезну кількість викопного палива, що потягнуло за собою зміни клімату. Утримання глобального потепління на рівні 1,5-2°C потребує швидкого зменшення викидів парникових газів у атмосферу до нульового рівня впродовж другої половини ХХІ століття.

Кожна країна зобов’язалась робити внески для досягнення цих двох цілей, так звані “національно визначені внески”. У договорі йдеться про те, що ці вклади мають бути амбіційними і зростати з часом. Кожні п’ять років держави мають звітувати про зроблені внески у Секретаріат РКЗК ООН і ставити нові цілі. Перший звіт країни мають надати у 2023 році.

Саму ж “Книгу правил” Паризької угоди планується прийняти на COP24, який відбудеться в м. Катовіце (Польща) у грудні цього року.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir