Експерти ООН критикують держави за невиконання Паризької угоди

Обмеження зростання температури на Землі на рівні 1,5 градуса за Цельсієм можна досягти, тільки якщо “здійснювати швидкі, безпрецедентні і всеосяжні зміни у всіх сферах суспільства”.

Згідно з висновками представників Міжурядової групи експертів зі змін клімату (МГЕЗК ООН/IPCC), багато країн не виконують взяті на себе зобов’язання за Паризькою кліматичною угодою. За їх словами, це може стати руйнівним чинником для деяких екосистем та підвищить рівень моря, що призведе до затоплення багатьох великих міст і навіть деяких країн.

Для досягнення цілей Паризької угоди і зниження інших ризиків рівень викидів вуглекислого газу необхідно скоротити вдвічі до 2030 року і фактично закінчити приблизно до 2050 року. Учені відзначають, що глобальні викиди зараз не скорочуються, а в минулому році зросли до рекордних рівнів.

У IPCC порахували, що для необхідних змін в енергетичному секторі потрібно близько 2,1 млрд євро. У той же час викиди вуглекислого газу необхідно скоротити на 24% до 2030 року (порівняно з 2010), а до 2050 року – звести до нуля.

За даними експертів, зростання глобального потепління на рівні 1,5 градуса необхідно обмежити, щоб уникнути серйозних наслідків для життя на планеті. На сьогодні фіксується підвищення температури приблизно на 1 градус порівняно з доіндустріальною епохою. Як наслідок, це призводить до екстремальних погодних умов, підвищення рівня моря і танення льодовиків.

Тільки для того, щоб провести необхідні зміни в енергетичному секторі, потрібно близько 2,1 млрд євро, порахували в IPCC. Рівень викидів CO2, на думку експертів, необхідно скоротити на 24 відсотки до 2030 році у порівнянні з 2010, а до 2050 року – звести до нуля.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir