WWF-Австрія подала скаргу на імпорт нелегальної деревини з України

Санітарні рубки на Закарпатті. Фото: WWF Україна

WWF Австрія подав у Відні скаргу до Федеральної служби лісів (BfW) через невиконання австрійськими компаніями Регламенту ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС (EUTR), повідомляє WWF в Україні.

Як зазначають в організації, нещодавні звіти Агенції екологічнихрозслідувань EIA та Earthsight показали, що до 44% лісоматеріалів, які експортуються з України до ЄС можуть бути незаконним. Також, деякі австрійські виробники лісоматеріалів не дотримувалися своїх зобов’язань припинити купувати деревину з національних парків Румунії.

“WWF вже багато років працює над пошуком технічних рішень для вилучення незаконно заготовленої деревини з ланцюгів постачання в Карпатах та інших регіонах Центральної і Східної Європи. Один із методів, який використовуєтья для боротьби з незаконної заготівлею деревини, – це сприяння прозорості лісозаготівлі та її транспортування у Румунії, Україні та Болгарії” – говорить Іонут Сорін Банчу, регіональний керівник лісового напряму Дунайсько-Карпатської програми WWF. 

Спостереження проекту “Лісова варта” в Україні показують, що значні нелегальні вирубки відбуваються на територіях непідконтрольних Держлісагентству, а також під час застосування сумнівних санітарних рубок у Карпатах, особливо суцільних, адже вони не обмежені за площею сучасним законодавством, а деревина заготовлена під час їх вирубування становить близько половини від всієї заготовленої деревини в Україні (близько 10 млн. кубометрів), йдеться у повідомленні WWF.

“Це може свідчити про катастрофічний стан справ зі здоров’ям наших лісів або про підробку дозвільних документів, щоб задовольнити попит, який зростає на деревину як всередині країни, так і на ринках країн ЄС.”  – розповідає Дмитро Карабчук, координатор проекту “Лісова варта”.

Заснована WWF за підтримки  партнерів програма “Лісова Варта” використовує  супутникові знімки, дрони, залучає волонтерів і тісно співпрацює з уповноваженими органами влади для виявлення незаконних рубок. Станом на 1 квітня 2018 року, через два роки роботи проекту, WWF провів близько 100 виїздів та разом з Державною екологічною інспекцією і активістами зафіксував суму збитків державі  більше 10 млн. гривень.

Не пропустіть:  Мінприроди наполягає на відновленні перевірок лісових рубок

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir