WWF виступив проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС

Всесвітній фонд природи (WWF) висловився проти будівництва Верхньодністровського каскаду ГЕС.

Про це організація повідомила на сторінці у facebook.

Йдеться про наміри збудувати на Дністрі каскад із шести гідроелектростанцій, передбачений Програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року. Планується, що сукупна потужність нових ГЕС на Дністрі становитиме 390 МВт.

Фахівці організації стверджують, що економічно вигідний проект каскаду може призвести то екологічного лиха та невідворотних змін у природному середовищі Дністра.

“Проект спричинить значний негативний вплив на водні екосистеми та екопослуги; території, на яких розташовані населені пункти, пам’ятки археології та культури можуть бути затоплені; греблі унеможливлять розвиток популярного на сьогоднішній день виду водного туризму – сплаву по Дністру”, – йдеться у тексті .

На думку WWF, реалізація проекту матиме і політичні наслідки, зокрема погіршить відносини України та Молдови. Екологи нагадують про договір про співробітницство у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер, який у листопаді 2012 року розробили і в червні 2017 року ратифікували уряди обох країн. Цим договором передбачено, зокрема, що проект Верхньодністровського каскаду ГЕС має бути вилучений з Програми-2026 і будь-які роботи щодо нього мають бути припинені.

Не пропустіть:  Лідери екологічних НУО закликають Порошенка підписати закон про оцінку впливу на довкілля

Проти здійсненні цього проекту і Міністерство екології та природних ресурсів України. Екологи цитують лист Мінекології до уряду України від липня 2016 року: “У разі здійснення зазначеного будівництва буде знищено всі руслові та прируслові комплекси природного парку «Дністровський каньйон», частину природних комплексів природного парку «Хотинський» та Галицького національного природного парку, низку об’єктів прирдно-заповідного фонду інших категорій”.

Проти Програми розвитку гідроенергетики виступають й інші вагомі екологічні організації. Програму оскаржує МБО “Екологія-Право-Людина”, проти політики фінансування гідроенергетичних проектів в Україні нещодавно виступали в НЕЦУ. У квітні на цю тему відбулося широке обговорення за круглим столом у Верховній Раді.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir