В Уряді представили пріоритети України у головних сферах Європейського зеленого курсу

У вівторок, 19 січня, під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації подолання наслідків зміни клімату в межах ініціативи Європейської Комісії «Європейський зелений курс».

Прем’єр-міністр: Україна є невід’ємною частиною реалізації цілей Європейського зеленого курсу

У режимі відеоконференції були присутні члени Уряду, народні депутати, представники Офісу Президента, Ради національної безпеки і оборони, експертного середовища та бізнесу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що впровадження ЄЗК для України має широкі перспективи для ефективної роботи багатьох секторів економіки, включаючи енергетику, транспорт, енергоефективність, ресурсоефективне будівництво та реконструкцію будівель, енергоефективність теплопостачання.

«Сьогодні Україна докладає максимум зусиль для створення кліматично нейтрального європейського континенту та є невід’ємною частиною реалізації цілей Європейського зеленого курсу», — підкреслив Глава Уряду.

Зокрема, за словами Прем’єр-міністра, Україна продовжує активний діалог із ЄС щодо формування та реалізації політики ЄЗК.

«Наша країна має потенціал до виробництва чистої енергії та визначена одним із потенційних партнерів ЄС щодо виробництва та постачання водню. Тому ми налаштовані на розвиток водневих технологій і створення водневої екосистеми», — зазначив Денис Шмигаль.

Ще одним важливим кроком у рамках «енергетичного зеленого переходу» стане реформування вугільної галузі, що буде відбуватись в межах інклюзивної та справедливої трансформації вугільних регіонів. Цей процес передбачає створення нових робочих місць та перспектив для шахтарських міст.

Учасники засідання обговорили питання формування українського зеленого курсу на основі європейського Green Deal та представили пріоритети у головних його сферах.

За словами т. в. о. Міністра енергетики Юрія Вітренка, «зелений курс» — це світовий тренд, що набирає обертів, тому Україна не має права зволікати.

«Головна умова долучення України до Зеленого курсу: держава має забезпечити чесність основних учасників енергетичних ринків. Без конкурентних і прозорих ринків та без дієвих механізмів захисту вразливих споживачів ми не станемо частиною Європи», — зазначив Юрій Вітренко.

Т. в. о. Міністра енергетики також озвучив основні принципи стратегії розвитку української енергетики:

Не пропустіть:  Міндовкілля затвердило план-графік розроблення планів управління річковими басейнами

•        енергетична безпека, яка є частиною національної безпеки;

•        ринкова економіка, яка взаємопов’язана з європейською інтеграцією;

•        сталий розвиток, що пов’язаний із захистом вразливих споживачів.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський відзначив, що «зелений курс» — це, перш за все, зелений розвиток економіки та покращення якості життя українців.

«Впровадження інновацій, модернізація і екологізація промисловості, створення нових робочих місць у сфері переробки та вторинного використання відходів, збільшення заліснення та збереження природних екосистем», — зазначив Роман Абрамовський.

Основною метою «Європейського зеленого курсу» є сталий зелений перехід до кліматично-нейтральної Європи до 2050 року.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко зі свого боку підкреслив, що досягнення кліматичної нейтральності у 2050 році є цілком реальною метою для України.

«Якщо розібрати стратегію «Європейського зеленого курсу», а також програмні документи ЄС щодо циркулярної економіки та сільського господарства (Farm to Fork), то ми побачимо, що в Україні багато елементів цих політик вже впроваджується», — зауважив Ігор Петрашко.

На його думку, Україні надалі треба правильно задати рамки кліматичної трансформації та вести діалог із ЄС з урахуванням попередніх досягнень і того, що Україна є союзником у досягненні кліматичних цілей на континенті.

https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/18%20-%20Department/18%20-%20PDF/01.2021%20PMnarada%203/minenergo.pdf

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir